17. april 2024 15:06

SPN: Nismo se makli dalje od početka, u petak stav o izlasku na izbore

Izvor: TANJUG

podeli vest

SPN: Nismo se makli dalje od početka, u petak stav o izlasku na izbore

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Skupštini Srbije završen je sastanak na kome su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima, a predstavnici koalicija "Srbija protiv nasilja" su rekli da se nije maklo dalje od početka i da će odluku o izlasku na beogradske izbore saopštili u petak.

"Nismo se makli dalje od početka, svi su ostali pri svojim stavovima", rečeno je novinarima u toj koaliciji. Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš tvrdi da su se vlast i opozicija saglasili da nema vremena da se poprave izborni uslovi do 2.juna, a to je, kaže, na neki način konstatovano i u izveštaju koji je dostavio ODIHR.

"Vlast je odlučila da ide na izbore sa nama ili bez nas. Možemo da sačekamo još dan ili dva, ali pod ovim uslovima mi na te izbore ne možemo da izađemo", rekao je Ponoš.

Na pitanje zašto će tek u petak da saopšte odluku imajući u vidu da već sada kažu da neće pod ovakvim uslovima na izbore, Ponoš je kazao da postoje organizacije u okviru koalicije koje još nisu završile interne procedure, a da postoje organizacije koje imaju jasan stav na tu temu.

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta rekla je da je sastanak u Skupštini dugo trajao i da su se čule i neke nove stvari, ali da se suštinski nije napravio pomak.

"Mislim da će oni izaći s tim da su oni nešto prihvatili što smo mi tražili, a to nije ono što smo mi tražili i nisu u dobroj veri to prihvatili. Ono što smo na kraju čuli je da će nam generalni sekretar sutra poslati neki papir kako bi to možda trebalo da izgleda", rekla je Đorđević.

Ona je navela i da se dosta razgovaralo o predlogu SPN za izmenu ustavnog zakona i da su o tome imali stručnu raspravu. Đorđević je rekla i da im je danas generalni sekretar predočio kako se ispunjavaju njihovi zahtevi, a jedan je vezan za komisiju za reviziju biračkog spiska.

"Njihov predlog je da to bude Radna grupa u okviru Odbora za pravosuđe i da se zadaci te radne grupe formulišu tek kad se ona obrazuje. Dakle, mi u suštini verovatno pričamo o tome koje bi nadležnosti ta komisija morala da ima da bi mogla da reši problem revizije biračkog spiska", rekla je Đorđević.

Ona tvrdi da je opozicija identifikovala problem biračkog spiska i da su zbog toga predložili način na koji on može da se reši, ali da druga strana negira da taj problem postoji, jer, kako je rekla, hoće radnu grupu, ali ne da se unapred preciziraju njene nadležnosti.

"Samo nam je pročitano ko bi ušao u njen sastav, a ne kako bi donosila odluke niti šta bi bile njene nadležnosti. Tako da to nije odgovor na naše pitanje", rekla je ona.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnji sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima bio najbolji do sada, ali da dogovor nije postignut jer se, kako je rekla, sve svelo na datum izbora. "Bilo je nešto više na ovom sastanku razgovora o izbornim uslovima, ali konačno je ultimativno postavljen datum. Ne birački spisak, ne ODIHR preporuke, da li treba da se implementiraju pre ili kasnije...", rekla je Brnabić.

Ponovila je da će se formirati radna tela za primenu ODIHR preporuka i za vršenje uvida, kontrole, nadzora i revizije biračkog spiska.

Ovo je bio četvrti put da se predstavnici vlasti i opozicije sastaju kako bi razgovarali o poboljšanju izbornih uslova