17. april 2024 21:13

Gideon Grajf: Cilj Rezolucije o Srebrenici plasiranje lažnih vesti, nije bilo genocida

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gideon Grajf: Cilj Rezolucije o Srebrenici plasiranje lažnih vesti, nije bilo genocida

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Izraelski istoričar Gideon Grajf, predsednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995. godine, izjavio je večeras da strašni zločin koji se dogodio u Srebrenici leta 1995. ni na koji način ne može biti okvalifikovati kao genocid i da usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN neće nikome doneti ništa dobro.

Grajf je, u izjavi Tanjugu, ocenio da je inicijativa za usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN veštački korak koji za cilj ima plasiranje lažnih vesti u svet i da govori o nečemu do čega nije došlo.

"Moramo biti veoma naučni kada opisujemo istoriju. Ne možemo promeniti činjenice. 

Moramo biti lojalni realnosti. Došlo je do zločina, naravno. Cilj te inicijative je politički pokušaj da se prepravi istorija i ne bi trebalo da prihvatimo to", rekao je Grajf. 

 On je citirao rečenicu iz konvencije Ujedinjenih nacija, koja glasi: "Genocid je niz aktivnosti čija je namera da se izvrši etničko čišćenje". "Ništa od karakteristika navedenih u toj rečenici iz konvencije UN ne može biti primenjeno. Samim tim do genocida nije došlo. Ne možete se igrati terminima... Morate raditi u skladu sa onim što odgovara realnosti. Moja komisija je dve godine radila pre nego što došla do zaključka. Zločini počinjeni u Srebrenici 1995. ne odgovaraju definiciji genocida. Došlo je do ozbiljnih zločina, počinioci moraju biti kažnjeni, ali ovo nije bio genocid", kategoričan je Grajf.

On smtra da je tajming te inicijative povezan sa unutrašnjim problemima Balkana i političkim ambicijama i namerama. 

"Ovo nije pravi tajming, nije pravo mesto i nije iskrena namera. Ovo nije nešto realno, ovo je veštački napravljeno i svaka poštena osoba se mora usprotiviti ovoj ambiciji da prepravljamo istoriju. I najvažnije, to neće dovesti do pomirenja, a naša komisija je želela da dođe do pomirenja na Balkanu. Zato što je naš predlog, naš poziv svim stranama da se pomire i da sednu za isti sto i da pronađu mir", poručio je Grajf.

On je istakao da je inicijativu za usvajanje Rezolucije o Srebrenici vidi kao pokušaj da se produbi konflikt. "

 "Da li nam je potrebno još jedno krvoproliće, još jedan rat na Balkanu? To nam nije potrebno. Potrebna nam je mir, mir i ništa drugo. I ova inicijativa dovodi do suprotnog, vodi do rata i konflikta. Dovešće samo do negativnih stvari. Učiniće da stvari na Balkanu, koje su već na mnogo načina komplikovane, budu još komplikovanije, još osetljivije i destruktivnije", ocenio je Grajf.

On je pozvao sve da odustanu od eventualnog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u UN.

"Ta inicijativa koja će biti danas i sutra pred UN je jako loša za čovečanstvo, ali i za Balkan. Ja tražim od predsednika komisije da dođe do ukidanja ove inicijative. Ona je destruktivna, ona je loša za Republiku Srpsku, za Srbiju, za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu. Nije nam potrebna. Ona je loša, loša i ponoviću još jednom, loša za Balkan, za svet i za čovečanstvo", zaključio je Grajf.