19. april 2024 20:45

Vučić: Briselski sporazum bio je težak kompromis, izdržali smo sve ovo vreme da ne ugrozimo sebe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Briselski sporazum bio je težak kompromis, izdržali smo sve ovo vreme da ne ugrozimo sebe

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je potpisivanje Briselskog sporazuma pre 11 godina bio težak kompromis, ali najbolje što je u tom trenutku moglo da se uradi za zemlju i da ne budemo brutalno kažnjeni.

"Ne zaboravite, nismo mi proglasili nezavisnost Kosova 2013. ili 2014., već je proglašena 2008. godine. I tada je već 85 najrazvijenijih zapadnih i drugih priznalo nezavisnost Kosova", rekao je Vučić za TV Pink.

On je istakao da smo dobro izdržali sve ovo vreme 12 godina kasnije, "da ne priznamo nezavisnost Kosova, da i dalje postojimo kao narod, a da nismo ugrozili ni sebe ni svoje postojenje nikakvim ratovima, sankcijama, iako je našem narodu na KiM bilo apsolutno najteže".

Vučić je rekao da je potpisivanje Briselskog sporazuma bio težak kompromis i da je, iako ga je potpisao premijer Ivica Dačić, on je učestvovao zajedno sa njim u tome i da nikada nije krio. 

Što se tiče EU, Vučić je rekao da je prošlih 11 godina, 11 godina njihove laži.
 

Otpor rezoluciji u UN sve veći, naša borba traje i neće biti laka

Aleksandar Vučić rekao je da otpor donošenju rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN postaje sve već i da rezultat glasanja neće biti onakav kakav su sponzori rezolucije očekivali, dodavši da borba Srbije traje i da neće biti laka.

Najavio je da ga sutra u Beogradu očekuje važan razgovor sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom i da nakon toga ide u Njujork.

Povodom predstojeće Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Vučić je izjavio da planira da razgovara sa predstavnicima više od 120 zemalja po pitanju rezolucije i da je do sada razgovarao sa predstavnicima 23 zemlje.

"Oni su računali da će imati najmanje 70 do 90 glasova 'za', da će 60 do 70 biti 'uzdržano' i da Srbija može da dobije 20 do maksimalno 30 glasova. I to saopštavaju svima. Ja vam sad kažem, neće biti takav rezultat", izjavio je Vučić gostujući na TV Pink.

Rekao je da sponzori rezolucije imaju dominaciju u GS UN, jer će verovatno 27 članica EU glasati "za", kao i SAD, Kanada i zemlje koje su, kako Vučić kaže, politički patuljci.

Vučić navodi da sve više zemalja u svetu saznaje istinu o Srbiji i ističe da srpska borba traje i da neće biti laka. "Videćemo tu ko je prijatelj, a ko nije prijatelj Srba i Srbije. Ko je prijatelj pravde, istine i međunarodnog prava, a ko nije", rekao je Vučić. 

 

Veoma sam zadovoljan vežbom "Vihor 2024", prikazana je nova oprema

Predsednik Srbije izjavio je da je veoma zadovoljan današnjom Združenom taktičkom vežbom "Vihor 2024" na Pešteru i istakao da je većina vojne opreme koja je prikazana nova.

Gostujući na TV Pink, Vučić je istakao da je naša vojska danas na Pešteru delovala onako kako želi da naše oružane snage i naša vojska izgledaju na bojnom polju.

"Ne samo doktrinarno, već suštinski moramo da napustimo koncept četiri brigade. Moramo da imamo jedinice za delovanje u različitim rodovima vojske u okviru istog bataljona. Jedinice koje će da imaju dronove za izviđanje, dronove kamikaze, dronove koji mogu da nose teret, mnogo bombi", rekao je Vučić.

Dodao je da moramo da imamo i avione, i helikoptere, i protivoklopna sredstva.

"Ne možete da imate brigadu zaduženu za jedno, za drugo... Tako da je i to bataljon plus drugačiji taktički pristup. Promenila su se vremena, promenio se način ratovanja", rekao je Vučić.

 

Očekujemo ogoroman novac iz namenske industije i 500 novih oruđa

Vučić je rekao da je modernizacija Vojske Srbije veliki prioritet, a da se narednih godina očekuje ogroman novac iz domaće industrije i oko 500 različitih novih oruđa koji će postati deo Vojske Srbije.

"Sve što smo danas pokazali, gotovo ništa od toga nismo imali pred samo 10 godina", rekao je Vučić na TV Pink nakon višednevne Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Vihor 2024" na Pešteru u kojoj je učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike.

On je rekao i da su u pitanju ogromna ulaganja u našu namensku industriju i vojsku, kao i to da ćemo pre kraja godine da imamo preko 4.500 hiljade dronova "komarac".

Vučić je dodao da je ponosan na sve ljude koji u tome učestvuju, na proizvode Petoletke, čačanske Slobode, na puške iz Zastave, ne samo modularne već i njihove snajpere koji su kako je naveo, nepogrešivo gađali na 800 do 1.000 metara. Dodao je da je ljudski faktor ono što je sada svuda u Evropi i svetu problem oko vojske.

"Teško je dobiti ljude, iako sad imaju veoma pristojne plate, veoma pristojne, a posebno ih imaju pripadnici specijalnih jedinica. Sad to širimo i na specijalne tenkovske jedinice i na neke druge, da bi mogli da žive izuzetno pristojno. To su ljudi koji vrlo profesionalno i odgovorno doživljavaju svoj poziv, rodoljubi". naveo je predsednik. 

 

Dobijanje investicionog rejtinga bio bi veliki uspeh za Srbiju

Predsednik je objasnio da bi dostizanje investicionog rejtinga za Srbiju značilo da je nivo privlačenja investicija mnogo viši i da je to veliki uspeh sa obzirom na probleme sa kojima se zemlja suočava.

On je to rekao povodom izjave ministra finansija Siniše Malog nakon sastanaka u Vašingtonu da očekuje da Srbija do kraja godine dobije investicioni rejting.

"Sa svim tim mi uspevamo da dođemo do investicionog rejtinga. To vam znači da jeftinije uzimate novac na finansijskom tržištu, između ostalog to znači da više nikakvih problema nemate i da samo sve zavisi od vašeg rada u budućnosti", izjavio je Vučić gostujući na TV Pink.

Podsetio je da je Mali u Vašingtonu razgovarao sa predstavnicima agencije Standard & Poor i Moody's i objasnio da za Srbjiu taj investicioni rejting znači da ima, kako kaže, fantastično stabilne javne finansije i veću ekonomiju, na tom nivou koju zaslužuje investicioni rating. Srbija to uspeva, dodaje on, pored svih problema sa kojima se suočava, navodeći kao primer da kad god premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti da neku, kako Vučić ističe, glupu izjavu, to se odrazi i na srpske javne finansije.

 

Spremni smo da promenimo zakon, opozicija treba da donese potpise

Vučić je izjavio da predstojeći lokalni i beogradski izbori još nisu objedinjeni i raspisani, i da se čeka opozicija da bi mogao da se promeni Zakon o lokalnim izborima.

"Nisu još objedinjeni izbori, to ćemo da vidimo da li će Ana Brnabić da raspiše. Rekla je ako u međuvremenu donesu potpise, ali oni se još nisu odlučili", rekao je Vučić za TV Pink.

On je objasnio da lokalni izbori ne mogu da se raspišu dok se ne promeni zakon.

"Pošto ste to tražili, a mi smo spremni da zajedno sa vama i promenimo zakon", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da veruje da će narod bilo da izlazi na izbore u 95 opština ili samo na beogradske, umeti da izabere one koji se bore za zemlju i one koji ostvaruju rezultate.