22. april 2024 16:31

Konstatovane ostavke nekoliko poslanika, među kojima su Vučević i Selaković

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konstatovane ostavke nekoliko poslanika, među kojima su Vučević i Selaković

Foto: Shutterstock.com/Cirkovic Milos, ilustracija

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je na današnjoj sednici parlamenta da su konstatovane ostavke nekoliko poslanika, među kojima su Miloš Vučević i Nikola Selaković.

Prema njenim rečima, konstatovane su i ostavke Marije Vojinović, Slavice Škrbić, Predraga Bandića i Nastasje Baković.

Brnabić je kazala da će njihova poslanička mesta biti popunjena u skladu sa procedurom.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

 

Održana sednica Skupštine Srbije o izmenama Zakona o lokalnim izborima

U Skupštini Srbije danas je počela sednica na čijem su dnevnom redu izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Sednica je prva u prolećom zasedanju, pa je počela intoniranjem himne Bože pravde i uz Gardu Vojske Srbije.

Predložene izmene predviđaju da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 150 dana, umesto 120 dana, a najkasnije 45 dana od dana pre isteka mandata odbornika, a da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 umesto 45 dana, ni više od 60 dana.

Zakon bi trebalo da se donese po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određen je šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima ušle su u subotu u skupštinsku proceduru sa 184 potpisa narodnih poslanika.

Predlog su podržali poslanici vladajuće koalicije, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, kao i poslanici SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima se donose kao rezultat razgovora između vlasti i opozicije sa ciljem da se objedine lokalni i beogradski izbori 2. juna.