23. april 2024 15:15

Poslanici usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslanici usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima. Za izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165, protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo od 204 poslanika.

Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima su se našle u skupštinskoj proceduri zahvaljujući potpisima 184 poslanika vladajuće većine, kao i poslanika Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije - Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka, samostalnih poslanika Pokreta slobodnih građana, kao i poslanika SDA Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

 

Počele konsultacije oko formiranja Komisije za kontrolu biračkog spiska

U Skupštini Srbije oko 15 časova počeo je sastanak poslaničkih grupa radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

Na sastanak kome predsedava predsednica parlamenta Ana Brnabić su došli poslanici vladajuće koalicije Aleksandar Marković (SNS), Ivica Dačić (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Stefan Krkobabić (PUPS) i drugi, kao i poslanici opozicije Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Danijela Nestorović (Ekološki ustanak), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Branko Pavlović (Mi-glas iz naroda) kao i predstavnici CRTE i CeSID-a.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić još ranije je rekla da vlast prihvata zahtev opozicije vezano za formiranje Komisije za kontrolu i reviziju biračkog spiska, kao i da javni servisi profesionalno izveštavaju.

Ranije danas, poslanici Skupštine Srbije su usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, sa ciljem da se istog dana 2. juna održe beogradski i lokalni izbori, u onim lokalnim samoupravama u kojima nisu održani u decembru prošle godine, što je takođe bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.