23. april 2024 12:16

Ministarstvo odbrane i Institut za noviju istoriju Srbije potpisali Sporazum o naučnoj i prosvetnoj saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo odbrane i Institut za noviju istoriju Srbije potpisali Sporazum o naučnoj i prosvetnoj saradnji

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac potpisali su danas Sporazum o naučnoj i prosvetnoj saradnji između te dve institucije.

Državni sekretar Starović, govoreći o značaju Sporazuma, istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je u prilici da danas, po ovlašćenju ministra odbrane Miloša Vučevića, potpiše Sporazum o saradnji zaključen između Ministarstva odbrane i Instituta za noviju istoriju Srbije.

"Nije ni malo slučajno ni to što smo ovaj Sporazum potpisali upravo danas, na Dan Vojske Srbije. Istakao bih da sistem Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, osim tri osnovne misije koje su mu poverene, može i mora da ponudi još mnogo više široj društvenoj zajednici. Tako, kada govorimo o oblasti nauke i kulture sećanja, mislim da naš doprinos može biti i te kako veliki", rekao je Starović.

Starović je izrazio zadovoljstvo što je uspostavljen obrazac saradnje sa najuglednijim naučnim institutima u našoj zemlji i rekao da je siguran da će ovaj Sporazum dati veoma lepe plodove, kako u o oblasti naučnoistraživačkih delatnosti, koja je razvijena u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, tako i u domenu negovanja kulture sećanja i tradicijama oslobodilačkih ratova Srbije.

"U sistemu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije imamo Univerzitet odbrane sa mrežom institucija koje se bave naučno - istraživačkom delatnošću, među kojima su Institut za strateška istraživanja i Vojni arhiv čiji značaj daleko prevazilazi granice Srbije. Sve to će biti na raspolaganju široj društvenoj zajednici", rekao je državni sekretar.

Direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Bjelajac naglasio je da mu je izuzetno zadovoljstvo što su potpisivanjem ugovora između Ministarstva odbrane i Instituta, unapredili i formalizovali već postojeću višedecenijsku saradnju pojedinačnih saradnika i Instituta u celini sa delovima sistema odbrane.

"Ovaj Sporazum otvoriće još veće mogućnosti, a mi kao institucija čiji je osnivač Srbija, svakako stojimo na raspolaganju čitavom sistemu odbrane u onim specifičnim delatnostima u kojima mi možemo da pomognemo. Danas, takođe, obeležavamo Dan Vojske, a kroz našu skoriju istoriju promenilo se više datuma u kojima smo ga obeležavali. Nove tradicije koje se neguju u Vojsci Srbije podržavaju ono što je zajedničko", poručio je Bjelajac.

Kako se navodi u saopštenju, ovim sporazumom definisana je buduća kontinuirana saradnja u oblasti ljudskih resursa, istraživanja, izdavaštva i razvoja programa, imajući u vidu zajedničku naučnu i prosvetnu ulogu u savremenom društvu.

Njime se, takođe, uređuju osnove za zajedničku organizaciju i realizaciju domaćih i inostranih naučnih, prosvetnih, izdavačkih i drugih aktivnosti, projekata i programa iz oblasti nauke i prosvete, čiji je cilj da se neguju i promovišu delatnosti potpisnika.

Potpisivanju Sporazuma su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović i načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general Mihailo Zogović.