24. april 2024 10:36

Irena Vujović: Uskoro će biti zamenjen kotao u Krušiku, nastavljamo sa važnim projektima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović: Uskoro će biti zamenjen kotao u Krušiku, nastavljamo sa važnim projektima

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović rekla je danas da je u poslednjih 10 godina mnogo uloženo u ekologiju, ali da je potrebno još dosta toga uraditi kako bi se poboljšao kvalitet vazduha, zemlja i vode.

Ona je najavila da će u Krušiku, u Valjevu uskoro biti zamenjen kotao, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u ovom gradu. Istakla je da je fokus ministarstva koje vodi na izgradnji kanalizacionih mreža, fabrika za preradu otpadnih voda, reciklažnih centara, zatim na zatvaranju nesaniratnih deponija.

"Moramo da krenemo od nas samih i da budemo odgovorni. Dešava se da ošistimo, a kroz nekoliko dana se opet vidi ista ružna slika. Potrebno je više kažnjavati pojednice koji ne vode računa. Zelena transformacija Srbije je važna. Svakako smo dosta uradili, ali moramo još mnogo više", rekla je Vujović za TV Hepi.

Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio projekat "Srbija 2027- Skok u budućnost" i da se u okviru tog programa nalazi nekoliko važnih ekoloških projekata čija je realizacija već počela.

"Građani vide i pozdravljaju zatvaranje starih nesanitarnih deponija, koje su obično bile blizu njihovih stambenih zgrada ili porodičnih kuća.

To im je smetalo li kada se zatvorite deponija na takvim mestima, njima se rešava veliki problem", rekla je ministarka.

Osvrnula se i na deponiju Vinča i rekla da je upravo na toj deponiji bilo problema, ali da je slika danas drugačija.

"Pre nekoliko dana bila sam u Vinči i kada tamo odete vidite jednu lokalnu deponiju, najsavremeniji centar, koji ima i svoju energanu. Dakle, grejaće se i imaće električnu energiju više od 50.000 stanovnika grada Beograda. I to je ono čemu i težimo, da poštujemo i principe cirkularne ekonomije, da od otpada dobijamo energiju, da sve bude po propisu i pravilima kako ne bi izbijali požari, da imamo i postrojenje za preradu otpadnih voda na Vinči. Imamo deponiju građevinskog materijala za građevinski otpad", rekla je Vujović.

Podsetila je da se Vlada Srbije trudi da napravi zelenu infrastrukturu i ocenila da je zelena transformacija koja se događa u Srbiji izuzetno važna, jer bez toga ne može da se napravi sistem.

Osvrnula se i na projekte koje Vlada Srbije sprovodi u više gradova.

"Uskoro će biti zamenjen kotao u Krušiku, u Valjevu. To je ono što je mučilo građane u Valjevu. Mi kao Vlada Srbije smo bili odlučni u tome da pre svega čitav grad Valjevo bude gasifikovan a preduslovi su bili da se i kotlovi u Krušiku zamene. Mi smo za to odvojili značajna sredstva, više od devet miliona evra kako bi se taj problem sanirao", istakla je Vujović.

Dodala je da je resorno ministarstvo poslednjih godina bilo posvećeno rešavanju ovog problema. Zbog rešavanja ekoloških problema, ministarstvo za zaštitu životne sredine i ministarka Vujović dobili su više priznanja.

"Svakako da su to značajna priznanja i meni kao ministru izuzetno znače i isto tako predstavljaju obavezu da moramo u tim gradovima još da radimo. To su uvek timski rezultati svakako i ljudi iz Ministarstva životne sredine rade svakodnevno i u komunikaciji sa opštinama i gradovima širom Srbije da vidimo šta je to što možemo još da uradimo ili da stavimo u plan budžeta za narednu godinu. Naravno, divno priznanje u Gornjem Milanovcu, gde smo počeli i prvu kanalizaciju za vreme mandata. U Šapcu smo zatvorili nesanitarnu deponiju", rekla je Vujović.

Dodala je da su u osam škola u Gornjem Milanovcu zamenjeni kotlovi, i da je isto to urađeno i u Šapcu u četiri škole.

Istakla je da Ministarstvo zaštite životne sredine dobro sarađuje sa lokalnim samoupravama, da se ekologija sprovodi na lokalu a da je ministarstvo samo kontrolni faktor i neko ko može da im da podršku i pomoć da sprovedu svoje ideje i inicijative građana. Navela je da su u Boru bila velika ulaganja u zaštitu životne sredine pre svega od kineskih partnera i da je za ovu svrhu uloženo više od 200-300 miliona dolara.

Prema njenim rečima ulagano je i u Smederevo gde je, kako je istakla, sada srednja godišnja vrednost i broj dana prekomernog zagađenja ispod dozvoljenog. "Imamo i novu automatsku stanicu u Smederevu koja svakodnevno meri kvalitet vazduha i tu više nema nikakvih problema", naglasila je ona.