24. april 2024 14:10

Odgovornost prema istini - kultura sećanja na NATO agresiju na SRJ

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odgovornost prema istini - kultura sećanja na NATO agresiju na SRJ

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Konferencija "Odgovornost prema istini", koja je održana danas u Beogradu u organizaciji "Fondacije za srpski narod i državu", osnovane na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bila je prilika da se iz još jednog ugla sagledaju sva dešavanja i akteri koji su prouzrokovali stradanja srpskog naroda tokom bombardovanja SRJ, a u kojem je učestvovalo 19 članica NATO alijanse.

Skup čija je tema "Milosrdni anđeo" organizovan je u cilju negovanja kulture sećanja na 25 godina od NATO agresije i kao dug prema svima koji su dali živote, onima koji su se borili, prema proteranima i onima koji su ostali na KiM.

Prema rečima istoričara i analitičara Aleksandra M. Gajića učesnici konfenrecije su 'tihi junaci i svedoci dešavanja iz prvih redova" - istražni sudija Danica Marinković, general potpukovnik policije Obrad Stevanović, general VJ u penziji Vladimir Lazarević i profesor odbrane i zaštite Zoran Lazarevic.

Skup je, kako je rekao Obradović za Tanjug, prilika da se pozabavimo nekim od najvažnijih detalja iz borbe snaga bezbednosti protiv terorizma albanskih ekstremista na KiM i u odbrani od NATO agresije.

 "Svi dobro znamo kolike su žrtve podnete da bi se odbranio suverenitet sloboda i prava naših građana na KiM. Nažalost, danas znamo da završetkom oružane agresije nije završena agresija protiv naše zemlje i da se danas nastavlja drugim sredstvima", rekao je on.

Podsetio je da su se u pokrajini pre devedesetih mesečno dešavala tri, četiri nasilna akta, a već devedesetih desetine dnevno i da je bilo potrebno zaustaviti to nasilje albanskih ekstremista.

Sudija Marinković je podsetila da je bila svedok svih događaja na KiM, da je kao istražni sudija vršila uviđaje, sprovodila istragu protiv velikih grupa terorista, gde je dokazana krivica i gde su bili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Marinković koja je kao sudija otkrila i istinu vezanu za Račak, da to nije bio maskar nedužnih civila, Albanaca, kako su to zapad i Vilijem Voker predstavljali, ocenila je, da za istinu, za koju se vredi boriti, nikada nije kasno.

"Kao istražni sudija prikupila sam dokaze i dokazala da to nisu bili civili već pripadnici terorističke bande koji su poginuli u antiterorističkoj akciji sa srpskom policijom, dokazali smo i obdukcijom da su poginuli čija smo tela pronašli u džamiji stradali od povreda naneti iz vatrenog oružja i da na nijednom telu nije bilo nikakvih tragova da je bio u pitanju masakr pogotovo ono kako je lažno i grozno predstavio Voker u javnosti i što je poslužio i bio povod da se izvrši NATO agresija na SRJ", kazala je ona za Tanjug.

Anđelković je u izjavi za Tanjug ocenio da je konfenrecija dug prema svima koji su dali živote, koji su se borili, sačuvali i granicu Srbije i tada SRJ, ne dozvoljavajući da NATO snage zajedno sa terorističkim snagama prodru na prostor KiM.

"To je dug i prema svima onima koji su proterani sa KiM, a samo u onom talasu posle NATO agresije otišlo ih je preko 200.000. U međuvremenu proterano je preko 100.000 Srba", kazao je on i precizirao da su Srbi nekada zziveli u 640 sela od 1.721 koliko ih je bilo na KiM. "Danas je tih sela manje od 100", kazao je Anđelković.

Gajić je naglasio da je konferencija važna, jer je potrebno ukazati na jedno takvo nedelo koje je izvršeno nad našim narodom i našom državom.

Dodao je da smatra da je film, čiji je autor, "Anatomija obmane - Račak" uspeo ozbiljno da prikažu celokupnu obmanu koja je konstruisana na slučaju Račak i koja je bila samo motiv i način kako da se iskoristi situacija i pokrenu pozicije NATO agresije na našu zemlju.

Učesnici skupa mogli su da vide i isečke iz tog dokumentarnog filma koji, prema rečima Gajića, govori o razlozima, motivima, uzrocima i povodima za NATO agresiju.

"Anatomija obmane - Račak" sadrži ekskluzivne intervjue, kao i svedočenja neposrednih aktera tragičnih događaja iz 1998. i 1999. godine.

Teme na panelu bile su borba protiv terorizma i agresije.

Skupu su prisustvovali i predsednica parlamenta Ana Brnabić, brojni ministri među kojima Maja Gojković, Darija Kisić, Tomislav Momirović, Nikola Selaković.