25. april 2024 11:24

Tomo Kovač: Rezolucija o Srebrenici će služiti kao sredstvo za ukidanje Republike Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomo Kovač: Rezolucija o Srebrenici će služiti kao sredstvo za ukidanje Republike Srpske

Foto: Shutterstock.com/rarrarorro, ilustracija

BEOGRAD - Bivši ministar policije Republike Srpske Tomo Kovač izjavio je danas da ukoliko Rezolucija o Srebrenici u UN bude usvojena, ona će služiti kao sredstvo za ukidanje RS.

On je u izjavi za Tanjug rekao da iza toga stoji udar na isntitucije RS, istakavši da ukoliko dođe do sukoba ili rata od Srbije će se tražiti da se ne meša, a ako se Srbija ne bude mešala onda će doći do unutrašnjih problema i sukoba.

"Koristiće to da idu dalje prema Sandžaku i prema Vojvodini i to je taj pravac gde mi, unutar srpskog naroda, moramo da stavimo tačku. Moramo da budemo spremni, još uvek smo blizu Bihaća, bolje se tući na tim tačkama nego da nam rasture narod, zemlju i da između sebe uđemo u ozbiljne sukobe", rekao je on.

Kovač dodaje da iako je Rezolucija o Srebrenici usmerena prema srpskom narodu postoji, želja da je primaknu i državi Srbiji što se, napominje on, ne sme dozvoliti jer u Srebrenici nije bilo učešća Srbije.

Kovač kaže da je pokušaj obeležavanja srpskog naroda kao genocidnog posledica svega toga, napomenuvši da nigde ne postoji dokaz da je Srbija učestvovala u tome i da ne bi bilo Dejtonskog sporazuma da je bilo učešća Srbije u zločinu u Srebrenici.

"Sledeća enklava je bila Žepa, da su ljudi iz Žepe otišli u Srbiju, došli do srpskih snaga i nikome dlaka sa glave nije falila. Ono što sve nas pogađa je da su nam to naturili naši, neko sa kim treba da živimo, a mi smo imali presek i zaboravili šta su nam radili 1941. godine", istakao je on.

Prema njegovim rečima, za zločin u Jasenovcu je odgovorna Nemačka jer da nije Nemaca ne bi bilo ni Jasenovca ni NDH, naglasivši da se Nemačka izvukla i nije bila sankcionisana za sve što je radila tokom dva rata u Srbiji.

"Ako će neko da nas gazi pa da nas ucenjuje za koru hleba, ni jedna nemačka fabrika ne bi radila ovde da nema ekonomskog interesa. Imamo jedan narod i državu koja je bila kriva i za rasturanje Jugoslavije. Ko je bio najveća potpora šiptarima na Kosovu u razbijanju Srbije, pa Nemačka", izjavio je Kovač i dodao da smatra da je Nemačka i dalje zagovornik teze da Srbi mogu da imaju prostor gde će da žive, ali ne i svoju državu.