25. april 2024 14:33

Princ i princeza Karađorđević priredili Uskršnji prijem za decu u Belom dvoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Princ i princeza Karađorđević priredili Uskršnji prijem za decu u Belom dvoru

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Prestolonaslednik princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević priredili su danas u Belom dvoru tradicionalni Uskršnji prijem za više od 1.000 dece bez roditeljskog staranja, sa teškoćama u intelektualnom razvoju i dece iz socijalno ugroženih kategorija.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević rekao je za Tanjug da je ovaj tradicionalan prijem koji se organizuje uoči Uskrsa dobar povod da se u Belom dvoru okupi veliki broj dece iz cele zemlje i da je zbog toga veoma srećan.

"Ovo je divan događaj, Skoro 1.000 dece danas će posetiti Beli dvor i imaće priliku da uživa u dobrom programu, druženju i da se raduje poklonima koje smo im pripremili", rekao je prestolonaslednik Karađorđević za Tanjug.

Princeza Katarina Karađorđević je okupljenoj deci i njihovim pratiocima poželela dobrodošlicu i istakla da je vrlo srećna zbog još jednog tradicionalnog Uskršnjeg prijema u Belom dvoru i naglasila da sva deca za nju imaju samo jedno pitanje.

"Pitaju me gde je moja kruna. Ja im kažem - tu je, u mom srcu! Bez ljubavi nema ništa. Ovo ovde nije samo naša kuća, već i vaša. Vi ste ovde uvek dobrodošli", poručila je princeza Katarina Krađorđević okupljenima.

Princeza Katarina je dodala da joj je želja da svako dete izađe sa Dvora sa iskrenim osmehom na licu i radošću u srcu.

"Kada su deca nasmejana, ceo svet postaje bolje mesto za sve nas, njihovi osmesi su najveći blagoslov i najveća nagrada. Najvažnije je da naša deca uvek znaju da su voljena i da nisu zaboravljena, niti da će ikad biti. Moj suprug i ja smo veoma srećni zbog radosti darivanja koju je ovaj dan doneo deci, a i svima nama", zaključila je princeza Katarina Karađorđević.

Prijemima koji su podeljeni u tri grupe, od 10, 12 i 15 časova, prisustvuje i Vikar Patrijarha srpskog Porfirija, Episkop toplički Petar, dok je prvu grupu dece pozdravio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, a drugu ambasadorka Grčke u Srbiji Maria Levanti.

Vikar Patrijarha srpskog Porfirija, Episkop toplički Petar preneo je deci pozdrave i blagoslove od patrijarha i poželeo im sreću i blagostanje tokom predstojećih prazničnih dana.

Portparol Belog Dvora Uroš Parezanović rekao je za Tanjug da su Uskršnji prijemi uvek lepi i puni emocija jer svi uključeni u organizaciji znaju da su bar malo ulepšali život dece.

"Deca odavde uvek odlaze jako zadovoljna. Princeza Katarina voli da kaže kako deca u domovima pitaju vaspitače da li je vreme da krenu u dom. Vole da dođu ovde, lepo se provedu, a i vreme nas je poslužilo te smo organizovali i lov na uskršnje jaje", rekao je Parezanović.

Dodao je da je događaj podeljen u tri prijema - na prvom su bila deca iz domova za decu bez roditeljskog staranja, na drugom su bila deca sa teškoćama u intelektualnom razvoju, dok je treći prijem rezervisan za decu iz socijalno ugroženih kategorija.

Dodao je da su za atmosferu, pored uskršnjeg zeke, zaduženi i animatori ansambla "Čigra", kao i hor Dečjeg kulturnog centra.

Parezanović je napomenuo da su tradicionalni prijemi zapravo obnovljena tradicija još iz vremena Kraljevine Jugoslavije kada je kraljevska porodica u svom domu uoči praznika dočekivala decu iz socijalno ugroženih porodica i darivala ih, a obnovljena je 2001. prve, po povratku kraljevske porodice u otadžbinu.

Organizaciju prijema je pomogla humanitarna organizacija "Lifeline" iz Čikaga, veći broj privantih kompanija, pojedinci, kao i ambasade Belgije, Španije, Japana, Hrvatske, Slovačke, Finske i Grčke.

Na spisku donatora su i Međunarodni klub žena i Grčko poslovno udruženje u Srbiji.