26. april 2024 15:38

Srpska lista: Kamere u Severnoj Mitrovici najstrašnije kršenje prava na privantost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpska lista: Kamere u Severnoj Mitrovici najstrašnije kršenje prava na privantost

Foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ, arhiva

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska lista saopštila je danas da je postavljanje kamera i snimanje građana širom opštine Severna Mitrovica najstrašnije kršenje prava na privatnost pred očima čitave međunarodne zajednice.

Srpska lista tako je reagovala na postavljanje nadzornih kamera na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice i istakla da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, pošto nije uspeo da snimi Srbe na biračkim mestima i zloupotrebom tih snimaka ugnjetava i maltretira srpski narod, otišao korak dalje.

"Odlučili da snimaju sve građane, pa čak i maloletnike i decu na ulicama naših gradova, kao da smo deo nekakvog rijaliti programa", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se postavljanjem kamera bez ikakvog zakonskog osnova, bez odgovora čemu snimci služe, ko ih kontroliše, u koju svrhu se prave, i ko je pitao građane za mišljenje o tome, Srbi na severu Kosova i Metohije nabijaju u svojevresni geto u 21. veku na tlu Evrope.

"Pitamo se ko to ima pravo da ugrožava privatnost naših građana i odakle bilo kome pravo da se snimaju naša deca? To što neko nosi uniformu ili ima vlast u rukama mu ne daje za pravo da radi šta mu je volja i krši osnovna prava srpskog naroda", ističe se u saopštenju.

Srpska lista dodaje da očekuje da u narendim danima Kurtijev režim Srbima naredi nošenje i žutih traka oko ruku, i time još jednom pokaže karakter svoje vlasti kako bi se i na tim snimcima Srbi razlikovali od građana drugih nacionalnosti.

"U ime srpskog naroda zahtevamo momentalno uklanjanje ovih kamera i zaštitu privatnosti naših građana, kao i reakciju zemalja Kvinte i međunarodnih misija, pre svega Euleksa, UNMIK, Kfora i Kancelarije Evropske unije u Prištini na ovo drastično kršenje prava naših građana", zakljčuje se u saopštenju Srpske liste.