21. maj 2024 17:15

Nemačka će jedina imati uvodnu reč i tražiti usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačka će jedina imati uvodnu reč i tražiti usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN

Foto: TANJUG/FOTO TANJUG/ZORAN COLIĆ

NJUJORK - Delegacija Srbije u Njujorku predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem dobila je informaciju da će Nemačka jedina imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak i tražiti podršku za predlog rezolucije o Srebrenici, rečeno je danas Tanjugu.

Prema saznanjima Tanjuga, stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Leendertse bila je najaktivnija u antisrpskoj kampanji i u prikupljanju glasova za rezoluciju, između ostalog, putovala u Keniju i latinoameričke zemlje "boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda".

"I upravo će ona i predstaviti Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, a posle toga se očekuje odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rečeno je Tanjugu.

Predsednik Srbije Vučić boravi u Njujorku, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Predlagači rezolucije o Srebrenici su Nemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Severna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjena Američke Države.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.