21. maj 2024 20:16

Marko Đurić: Zahvalnost Iraku na stavu o nepriznavanju nezavisnosti tzv. Kosova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Zahvalnost Iraku na stavu o nepriznavanju nezavisnosti tzv. Kosova

Foto: MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić je u današnjem telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Iraka Fuadom Huseinom istakao posvećenost Srbije daljem unapređenju bilateralnih odnosa zasnovanih na prijateljstvu i međusobnom razumevanju dvaju naroda.

Ukazujući da Srbija visoko ceni principijelnost iračke strane po pitanju poštovanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Đurić je ponovio zahvalnost Srbije na stavu Iraka o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kada je reč o konkretnim oblastima saradnje, Đurić je preneo zainteresovanost Srbije za proširenje privredne saradnje, pozdravivši tom prilikom uzlazni trend u obimu trgovinske razmene između dveju zemalja proteklih godina, uz uverenje da će se taj trend nastaviti i u predstojećem periodu.

Odličan korak u povezivanju dvaju ministarstava, prema rečima ministra Đurića, jeste uspostavljanje saradnje između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Instituta za spoljne poslove pri Ministarstvu spoljnih poslova Iraka, kojim je omogućena razmena iskustava i znanja između srpskih i iračkih diplomata.

Uputivši poziv ministru Huseinu da poseti Srbiju, šef srpske diplomatije ocenio je da će njegov dolazak predstavljati dodatnu potvrdu bliskih veza između naših zemalja i naroda.

Đurić boravi u Njujorku, kao član delegacije koju predvodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, povodom predstojeće sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati nacrt Rezolucije o Srebrenici.