22. maj 2024 06:42

Vučić: Srbi će biti ponosni na svoju zemlju, jer nije pognula glavu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbi će biti ponosni na svoju zemlju, jer nije pognula glavu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć u Njujorku da velike zemlje preduzimaju neverovatne stvari i iznose zastrašujuću argumentaciju kako bi ubedile druge da glasaju za rezoluciju o Srebrenici, sa ciljem da se Srbiji i srpskom narodu nametne moralna i politička odgovrnost i osuda sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

Dodaje da će građani naše zemlje u petak u neke zemlje biti razočarani, dok ćemo druge slaviti, ali bez obzira na to, Srbi će biti ponosni na svoju zemlju, je je ona slobodna i slobodarska zemlja.

"U neke ćemo biti razočarani, neke ćemo da slavimo, ali ćemo uzdignute i uspravne glave ići svuda po svetu, jer ceo svet zna da je Srbija slobodna i da je slobodarska država i da njom niko ne upravlja, ni daljinskim upravljačem, ni mejlom, ni faksom, ni konopcima. Znaće da se Srbija suprostavila bahatima, velikima i moćnima, ne zbog toga što joj je nešto potrebno, ne zbog toga što je nešto kriva, nego zato što je čuvala slobodu i svoj obraz", rekao je Vučić za RTS.

"Nemamo mi šansu da pobedimo, sve je borba, neverovatne stvari koje preduzimaju da bi ubedili ljude, a argumentacija je zastrašujuća, to je valjda naučeno kako su kolonijalnim metodama upravljali slabijim i manjim zemljama, pa malo da nastave da to rade na isti način", istakao je Vučić.

Dodao je da se radi o tome da veliki i silni misle da imaju pravo da rade kako hoće i šta hoće, a da je naše da se suprotstavimo.

"Moramo da branimo slobodu, svoju slobodu, svoj narod, svoj obraz, svoju zemlju. I to radimo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je jedno razočarenje već stiglo, od Grčke, Vučić je rekao:

"Nisam siguran kako će oni da glasuju, ali ne isključujem mogućnost da podrže rezoluciju. Njihov izbor, oni su suverena zemlja, ali je važno da će ljudi u skladu sa onim kako će zemlje da glasuju, znati kakav je njihov odnos prema Srbiji, kao i mnogih zemalja koje će biti protiv Srbije, koje to rade ne bi li se dodvorile ovima koji su najmoćniji, a ne zato što imaju stvarna uverenja", naveo je Vučić.

Istakao je da niko od njih ne može da odgovori na nekoliko osnovnih pitanja.

"Zašto ova rezolucija? Kome služi? Zašto u ovom trenutku? Šta se time postiže? Hoće li to doneti više deoba, podela ili ujedinjavanja ljudi? Hoće li to dovesti do mira i stabilnosti ili do dalje nestabilnosti i još otvaranja nezalečenih rana iz prošlosti? I na to ne možete dobiti ni konkretan odgovor, niti pozitivan odgovor", naveo je Vučić i istakao da će sve biti lošije.

"I kada pored svega donosite odluku da glasite za tako nešto, onda ćete da nam držite predavanje kako su divni crnogorski amandmani kojima se u stvari jasno kaže da ne postoji narod koji je kolektivno odgovoran. Ljudi, mi možemo biti sve, a nemojte da nas tretirate kao budale. Mogao sam ja to da prihvatim i da izađem pred građane Srbije i da kažem evo - uspeli smo ljudi, pobedili smo kao što su svi uvek u prošlosti radili", naveo je Vučić.

Kako je rekao, tako bi samo lagao sebe i svoju zemlju.

"Izabran sam od naroda i građana da štitim našu zemlju, da štitim i čuvam našu Srbiju i da ne lažem narod. I zato sam rekao, shvatio sam kakva je prevara jer će, neki baš pozivajući se na te amandmane što će da stavi u onaj deo koji oni zovu objašnjenje zašto su glasili objašnjenje, reći da su to uradili upravo zbog tih amandmana", rekao je Vučić.

Dodao je da to ništa ne menja i da je njegovo pitanje, a gde inače piše da je moguća kolektivna odgovornost.

Kaže da sada hoće da nam nametnu da snosimo kompletnu moralnu i političku odgovornost sa svim drugim posledicama.

Na molbu da prokomentariše to što su predsednik Republike Srpske, ali i drugi političari, poput Željke Cvijanović, slali pisma UN i upozoravali na štetnost rezolucije o Srebrenici, a Milorad Dodik je čak rekao da je to put ka nestajanju BiH, Vučić je odgovorio da Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da je za nas Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država.

"A to što BiH se otvoreno antisrpski postavlja i što donose odluke protiv jednog naroda, čak i jednog od svoja tri konstitutivna naroda, to je njihova stvar, u to nećemo da ulazimo", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija neće da menja svoj stav koji se tiče poštovanja međunarodno-javnopravnih normi, jer to je, kako je rekao, jedino svetlo oružje koje mi u svojim rukama imamo.

"To su pravo i istina i sa tim ćemo nastaviti da se borimo. U emocionalnom smislu mogu razumem šta Srbi misle danas, ali mi moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno. To jeste da poštujemo međunarodno pravo i to jeste jedina naša snaga", istakao je Vučić.

On je dodao da će mu u petak biti teško, kada bahati i moćni budu slavili usvajanje rezolucije, ali da će svakog od njih moći da pogleda u lice i oči.

"Videćete kako ću uzdignutog čela da hodam kroz UN i iznenadiću vas sa još nekim sitnicama i gde god da žive, Srbi će biti ponosni na svoju zemlju, ime i prezime, i nikada niko, ma kako god pokušavali, slagali i obmanjivali, pravo da budemo svoj na svome, da volimo svoj srpski rod i svoju Srbiju neće moći da nam oduzmu", naglasio je Vučić.

On je rekao da je predložena rezolucija UN o Srebrenici otvorila Pandorinu kutiju i da će Srbija kosponzorisati svaku rezoluciju o genocidu koja bude bila predložena, jer se, kako je rekao, mora saznati istina ko je sve i kada počinio genocide.