22. maj 2024 12:47

Međunarodni institut za bezbednost: Pridruženo članstvo tzv. Kosova u PS NATO bio bi opasan presedan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodni institut za bezbednost: Pridruženo članstvo tzv. Kosova u PS NATO bio bi opasan presedan

Foto: Shutterstock.com/Michele Ursi, ilustracija

BEOGRAD - Međunarodni institut za bezbednost pozvao je Parlamentarnu skupštinu NATO da na predstojećem zasedanju u Sofiji, 24. maja, ne odobri tzv. Kosovu status pridruženog člana u toj organizaciji, jer bi to bio opasan presedan i pored drugih štetnih posledica teško ugrozio dijalog Beograda i Pritštine.

"Kao ekspertska organizacija koja već dve decenije zastupa i promoviše evro-atlantske integracije i njihove vrednosti, uključujući i članstvo država Zapadnog Balkana u NATO, Međunarodni institut za bezbednost smatra da bi davanje statusa pridruženog člana kosovskoj skupštini bilo štetno kako za Parlamentarnu skupštinu NATO, tako i naročito za procese stabilizacije i evro-atlantskih integracija na Zapadnom Balkanu", navodi se u pismu koje je institut uputio PS NATO, a u koji je Tanjug imao uvid.

Kako Institut navodi, iako je Parlamentarna skupština NATO instuticionalno odvojena od NATO, ovaj forum zasniva svoju unutrašnju organizaciju na principima i dokumentima NATO, a pre svega njegovog Ugovora (Treaty).

"S tim u vezi ukazujemo na činjenicu da četiri od ukupno 32 članice NATO ne priznaje Kosovo kao državu, čime Alijansa nema konsenzus oko međunarodno-pravnog statusa Kosova", ističe se u pismu i napominje da preneto na PS NATO, tog konsenzusa nema ni među njegovim članicama koje imaju pravo odlučivanja, a to su delegacije parlamenata članica NATO.

"Podsećamo da svih devet sadašnjih pridruženih članica Parlamentarne skupštine NATO dolazi iz nesumnjivo samostalnih i međunarodno priznatih država. Davanje istog statusa parlamentu Kosova bio bi opasan presedan i nesumnjivo bi ugrozio integritet i ulogu Parlamentarne skupštine NATO, uključujući i opasnost od otvaranja sporova unutar organizacije", ukazuje se u pozivu PS NATO.

Međunarodni institut za bezbednost iznosi stav i da je tzv. Kosovo još uvek veoma daleko od ispunjavanja svih bazičnih kriterijuma za potencijalno članstvo u NATO, koji proističu iz člana 10 Ugovora i NATO-ve "Politike otvorenih vrata".

"To ujedno diskvalifikuje Kosovo i za pridruženo članstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO. Smatramo da Kosovo ne ispunjava nijedan od tih kriterijuma, naročito 'funkcionalni demokratski politički sistem', zatim 'fer tretman manjinskih populacija', a naročito 'posvećenost mirnom razrešenju konflikata'", ističe se u dokumentu.

Institut ukazuje da demokratija na Kosovu nije funkcionalna, njegove institucije opterećene su izuzetno visokim nivoom korupcije i drugih nedemokratskih praksi, a prava manjinskih zajednica, a naročito srpske, nisu zaštićena, već su, kako se ukazuje, one "u dugom periodu izložene različitim oblicima teškog nasilja i pritisaka".

U pozivu PS NATO se ocenjuje i da je Kosovo i dalje veoma propulzivni kanal za prekogranični organizovani kriminal, uključujući i lance šverca droge, krijumčarenja ljudi i regrutovanja islamističkih ekstremista.

"Eventualno davanje novog statusa Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO dodatno bi ohrabrilo militarizaciju Kosova, što je u suprotnosti sa ciljevima NATO-ve misije KFOR. U tom smislu ističemo kao vrlo važno upozorenje iz izveštaja Lorda Marka Lankastera, izvestioca Parlamentarne skupštine na predstojećem zasedanju u Sofiji, da bi dalje jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga vodilo njihovom neizbežnom dugoročnom sukobu sa misijom KFOR-a", upozorava se u pismu.

Takođe se ocenjuje da bi davanje Kosovu statusa pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO teško ugrozilo tekući proces dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se odvija pod posredovanjem EU.

"Ovaj proces je prepoznat kao ključan za stabilizaciju post-konfliktnih prilika na Zapadnom Balkanu i u izveštaju Lorda Lankastera", napominje se u pismu i poziva Parlamentarna skupština NATO da izbegne opasnost koju bi za ceo proces donelo eventualno davanje statusa pridruženog člana parlamentu Kosova.

Kako se ističe, takva odluka bila bi opasno prejudiciranje ishoda dijaloga, u koji sve članice NATO i EU već godinama ulažu "ogroman napor i nadu da će obezbediti trajni kompromis i dugoročni mir i stabilnost na području Zapadnog Balkana".

"Imajući sve ovo u vidu, Međunarodni institut za bezbednost, kao dugogodišnji zagovornik evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana, poziva Parlamentarnu skupštinu NATO da na svom predstojećem zasedanju u Sofiji ne usvoji preporuku svog Stalnog komiteta o davanju statusa pridruženog člana parlamentu Kosova".

Institut je izrazio uverenje i da bi takva odluka imala veoma štetne posledice po samu organizaciju i njenu misiju, a još više na procese stabilizacije na post-konfliktnom Zapadnom Balkanu i njegovo puno uključivanje u Evro-atlantske integracije.

Pismo su potpisali direktor Instituta Orhan Dragaš i programski direktor Instituta, poslanik i član stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u PS NATO Zoran Dragišić.