30. avgust 2023 21:33

Florida: Otkazano više od 1.000 letova zbog uragana Idalija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Florida: Otkazano više od 1.000 letova zbog uragana Idalija

Foto: Tampa Bay Times via AP/Chris Urso

MAJAMI - Avio-kompanije danas su otkazale više od 1.000 letova zbog uragana "Idalija" koji je pogodio region Big Bend na Floridi.

Uragan, medjutim, slabi dok se kreće prema Džordžiji, prenosi Rojters.

Kompanija ''Sautvest erlajnz'' otkazala je više od 220 letova, a ''Delta erlajnz'' 157.

Aerodromi u Tampi, Talahasiju, Sarasoti, Klirvoteru i Džeksonvilu su zatvoreni do daljeg.

Opasni uragan "Idalija" kategorije 3 (od maksimalnih 5) stigao je na područje Floride, s vetrovima koji dostižu brzinu od oko 200 kilometara na sat.

"Idalija" je treći uragan na Floridi za poslednjih godinu dana, nakon uragana Ijan u septembru 2022. i uragana Nikol u oktobru iste godine, prenose američki mediji.

"Idalija" je munjevito ojačala za poslednja 24 sata pa se očekuje da će doneti značajne olujne udare i izazvati podizanje mora za između 1,2 i 1,5 metara u zalivu Tampa Bej. Već sada je više od 230.000 stanovnika Floride bez struje, prenosi Si-En-En.

Izdato je upozorenje za tornado za gotovo 12 miliona ljudi širom centralne i severne Floride i jugoistočne Džordžije.

Stanovnici su upozoreni da ozbiljno shvate situaciju jer će doći trenutak kada hitne službe više neće moći da pruže pomoć, a već su zabeleženi problemi s pristupom nekim evakuisanim područjima.

Na Floridi su do sada potvrđena dva smrtna slučaja povezana s olujom.

Jedan vozač je poginuo nakon što je izgubio kontrolu nad njegovim ''Ford rendžerom'' i udario u drvo. U okrugu Alačua, 59-godišnji muškarac koji je vozio ''Tojotu takomu'' takođe je naleteo na drveće i poginuo, naveli su zvaničnici.

Nivo vode na reci Stajnheči kod istoimenog grada u regiji Big Bend na Floridi porastao je za skoro tri metra u dva sata, dostigavši rekordni nivo.

Upozorenje za tornado izdato je za delove Severne i Južne Karoline, objavila je Nacionalna meteorološka služba.