5. oktobar 2023 13:28

Tajvan: Tajfun Koinu pogodio je jug ostrva, jedna osoba je poginula, a više od 300 je povređeno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tajvan: Tajfun Koinu pogodio je jug ostrva, jedna osoba je poginula, a više od 300 je povređeno

Foto: Courtesy of National Institute of Information and Communications Technology (NICT)/

TAJPEJ - Najmanje jedna osoba je izgubila život, a više od 300 je povređeno kada je tajfun Koinu danas pogodio jug Tajvana.

Zbog tajfuna koji je doneo jaku kišu i rekordno brz vetar zatvorene su škole i kompanije, preneo je AP.

Jedna osoba je poginula u centralnom gradu Tajčungu, a najmanje 304 su povređene širom ostrva, saopštila je tajvanska vatrogasna služba.

Naleti vetra obarali su drveće i naneli štetu na pojedinim objektima.

Koinu, što na japanskom znači "štene", stigao je rano jutros na kopno na rt Eluanbi, najjužniji vrh Tajvana i očekuje se da će oslabiti kako se kreće na zapad prema provincijama Guangdong i Fuđian na jugu Kine.

Tajfun je doneo najbrži vetar ikada zabeležen na Tajvanu, kada se približio sinoć ostrvu.

Stanica za praćenje vremena na tajvanskom ostrvu Orhideja, izmerila je nalet vetra od 342,7 kilometara na čas u 21:53 sati, kao i konstantni vetar koji je dostizao brzinu od 198,7 kilometara na čas u 21:40 sati.

Obe vrednosti su najviše od kada je Tajvan počeo da vodi evidenciju o brzini vetra 1897. godine, rekao je Huang Čia-mei, direktor meteorološke stanice Centralne meteorološke administracije u Taitungu.

U gradovima na jugu ostrva otkazana je nastava i obustavljen rad kompanija, dok se u glavnom gradu Tajpeju, na severu, aktivnosti odvijaju normalno.

Većina domaćih letova i desetine međunarodnih letova su otkazani, navelo je Ministarstvo saobraćaja, dok je prevoz trajektima do udaljenih ostrva, takođe, obustavljen.