4. mart 2024 13:06

Crkva Engleske pristala na milijardu funti odštete zbog trgovine robljem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crkva Engleske pristala na milijardu funti odštete zbog trgovine robljem

Foto: Shutterstock.com/wideonet, ilustracija

LONDON - Crkva Engleske prihvatila je da poveća na jednu milijardu funti iznos odštete koja bi trebalo da odražava njene istorijske finansijske veze sa trgovinom robljem, pošto je nadzorna grupa koju vode potomci afričkih robova upozorila da je prethodni iznos od 100 miliona funti previše nizak.

Crkva bi trebalo da radi u partnerstvu s drugim organizacijama da se osnuje fond za globalno investiranje u privredne subjekte kojima upravljaju crnci, kao i za pružanje grantova, navodi se u izveštaju nezavisne grupe savetnika.

Ta grupa je danas saopštila da prethodni fond od 100 miliona funti nije dovoljan u poređenju sa razmerama rasne diskriminacije koju su izazvale prošle investicije Crkve Engleske, preneo je Rojters.

Prethodni fond uspostavili su Crkveni poverenici - telo zaduženo za finansije Crkve Engleske, ali je nezavisna savetodavna grupa, takođe inicirana od Engleske crkve, zaključila da taj iznos nije dovoljan imajući u vidu "razmere moralnog greha i zločina", navodi Gardijan.

Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi rekao je da je izveštaj "početak višegeneracijskog odgovora na zapanjujući zločin transatlantske" trgovine robljem.

Nezavisna nadzorna grupa uspostavljena je pošto je Engleska crkva objavila u januaru 2023. godine koliku je finansijsku korist imala od međunarodne trgovine robljem.

Velbi je tada saopštio da crkva mora da "preduzme akciju suočavanja sa sramnom prošlošću" a Crkveni poverenici najavili su izdvajanje iz fonda od 100 miliona funti u narednih devet godina.

Prvobitni iznos odštete bio je utvrđen na osnovu finansijske sheme uspostavljene 1704. godine, u vreme vladavine kraljice Ane, za transatlantsku trgovinu robovima.