29. mart 2024 19:40

U Baltimor stigao najveći kran za vađenje ostataka srušenog mosta

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Baltimor stigao najveći kran za vađenje ostataka srušenog mosta

Foto: AP Photo/Steve Ruark

BALTIMOR - Najveći operativni kran na istočnoj obali SAD postavljen je danas u Baltimorskoj luci i spreman je za početak raščišćavanja ostataka mosta Frensis Skot Ki koji se u utorak srušio kada je u noseći stub udario teretni, kontejnerski brod Dali.

Dizalica, koja može da podigne i do 1.000 tona tereta, verovatno će već u subotu ujutru početi da izvlači ostatke konstrukcije mosta iz reke Patapsko, saopštila je danas portparolka američke Obalske straže Karmen Karver, prenosi Rojters.

Druga, slična dizalica je na putu ka Baltimoru i ​​očekuje se da će uskoro stići da bi se uključila u operaciju vađenja delova konstrukcije srušenog mosta.

Most Frensis Skot Ki izgrađen je 1972. godine, bio je dugačak oko tri kilometra i imao je četiri saobraćajne trake na visini od 56 metara iznad reke.

Otvoren je za saobraćaj 1977. godine i nazvan po Fransisu Skotu Kiju koji je 1814. godine napisao himnu SAD u kojoj se slavi pobeda Amerikanaca nad Britancima u bici kod Baltimora.

Brod Dali koji je udario u noseći stub mosta i izazvao rušenje konstrukcije mosta, vlasništvo je danske kompanije "Maersk" i iz baltimorske luke je isplovio prema Šri Lanki, preneo je ranije Rojters.

Brod je dugačak 289 metara i na dan nesreće je plovio pod zastavom Singapura.