7. april 2024 12:10

Rusija: Poplave u Orenburškoj oblasti proglašene za federalnu vanrednu situaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija: Poplave u Orenburškoj oblasti proglašene za federalnu vanrednu situaciju

Foto: Russian Emergency Ministry Press Service via AP/

ORSK - Poplave u Orenburškoj oblasti Ruske Federacije koje su izazvane pucanjem brane koja je štitila grad Orsk od reke Ural, proglašene su danas za vanrednu situaciju na federalnom nivou, izjavio je predsednik vladine komisije i ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov.

"Uzimajući u obzir trenutnu situaciju i izveštaje koje smo čuli, predlažem da se vanredna situacija u Orenburškoj oblasti klasifikuje kao vanredna situacija na federalnom nivou i da se u skladu sa tim uspostavi savezni nivo reagovanja", rekao je ministar, prenosi RIA Novosti.

Kurenkov je u nedelju ujutru stigao u Orenburšku oblast po nalogu predsednika RF Vladimira Putina i odmah po dolasku on je potvrdio da je najteža situacija u Orsku u Lenjinskom okrugu i u Starom gradu, ali, kako je rekao "ima dovoljno snaga i sredstava da se otklone posledice".

"Kritična situacija je u gradu Orsku, gde su uništene zaštitne strukture na reci Ural, a kao rezultat toga, poplavljeno je 4.518 stambenih objekata i 4.587 privatnih parcela", rekao je Kurenkov na sastanku regionalne vladine komisije.

Više od 4.000 stanovnika ruske Orenbuške oblasti, uključujući 885 dece, evakuisano je zbog poplava, saopštile su danas regionalne vlasti, a lokalne vlasti su najavile pogoršanje situacije sa poplavama i upozorile da je vodostaj reke Ural porastao za još 28 centimetara.

Gradonačelnik Orska Sergej Salmin zahtevao je da se stanovnici poplavljenih područja dobrovoljno evakuišu, inače će biti evakuisani uz pomoć policije.

Iz oblasnog tužilaštva je saopšteno da je do nesreće došlo zbog neblagovremenog preduzimanja mera na održavanju, a istražni komitet je pokrenuo krivični postupak zbog nepažnje i kršenja pravila bezbednosti tokom građevinskih radova.

Ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov izjavio je da je u Orsku kretanje moguće samo čamcima, a dubina vode dostiže dva metra.

Stručnjaci procenjuju da će se voda povući tek za nedelju i po do dve.