15. april 2024 11:26

EU savetuje aviokompanije da budu oprezne u vazdušnim prostorima Izraela i Irana

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU savetuje aviokompanije da budu oprezne u vazdušnim prostorima Izraela i Irana

Foto: Shutterstock.com/bestfotoku, ilustracija

BRISEL - Agencija EU za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) poslala je danas mejl aviokompanijama u kojem ih savetuje da budu oprezne u vazdušnom prostoru Izraela i Irana.

U mejlu je navedeno da će EASA i Evropska komisija "nastaviti da blisko prate situaciju da bi procenile potencijalni rizik za operatere letelica iz EU i da će biti spremne da delaju u skladu sa okolnostima", prenosi Rojters.

Dosadašnji saveti povodom Izraela uključivali su oprez u izraelskom vazdušnom prostoru i 185 kilometara šire od njega, kao i oprez u okolini Teherana jer "postoji povećani potencijal za pogrešnju procenu i/ili pogrešnu identifikaciju".

EASA je takođe navela da su vazdušni prostori svih država koje su bile pod uticajem iranskog napada na izrael 13. aprila (Izrael, Liban, Jordan, Irak i Iran) bili zatvoreni i da "nije bio rizik od preletanja za civilnu avijaciju".

Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad dronovima i balističkim i krstarećim raketama na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael.