23. april 2024 16:01

Španija osniva fond za obeštećenje žrtava katoličkog sveštenstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španija osniva fond za obeštećenje žrtava katoličkog sveštenstva

Foto: Shutterstock.com/Eszter Szadeczky-Kardoss, ilustracija

MADRID - Španija će osnovati fond, koji će velikim delom finansirati Katolička crkva, za obeštećenje oko 440.000 žrtava, koje je decenijama seksualno zlostavljalo katoličko sveštenstvo, osoblje ili nastavnici, izjavio je danas ministar pravde Feliks Bolanjos.

U oktobru je španski ombudsman za ljudska prava sastavio izveštaj na osnovu anketiranja 8.000 ljudi, preneo je Rojters.

Preporučio je stvaranje državnog fonda, optužujući crkvu za nedostatak saradnje i nastojanja da "minimizira taj fenomen".

Bolanjos je rekao novinarima da crkva, koja je bila izuzetno uticajna u španskom društvu i politici do i nakon kraja desničarske diktature 1970-ih, decenijama nije uspela da odgovori na pozive na reparacije i da su njeni odgovori na izveštaj varirali u zavisnosti od biskupije.

"Želimo da odgovorimo kako bismo sprečili, sanirali i pokušali da izmirimo dug koji naše društvo duguje žrtvama", rekao je Bolanjos.

Vladin plan, koji bi trebalo da traje do 2027. godine, predviđa još uvek nedefinisanu formulu koja bi zahtevala od crkve da "plati celu ili znatan deo kompenzacije i obezbedi druge elemente simboličke reparacije".

Bolanjos je rekao da će njegovo Ministarstvo pregovarati sa biskupima o doprinosu crkve fondu i da ima utisak da je spremna da sarađuje.

Međutim, Španska biskupska konferencija saopštila je da ne može da prihvati plan koji isključuje žrtve seksualnog zlostavljanja u drugim organizacijama jer predstavlja "osudu cele crkve... baveći se samo delom problema".

Crkva je u novembru prvi put saopštila da će nadoknaditi štetu žrtvama čak i u slučajevima koji ostanu nerešeni jer je sveštenik koji je seksualno zlostavljao žrtvu preminuo.

U susednom Portugalu, crkva je objavila ovog meseca da će isplatiti nadoknadu žrtvama od slučaja do slučaja, što su zlostavljani kritikovali.