23. april 2024 16:00

Na Univerzitetu Jejl nastavljeni propalestinski protesti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Univerzitetu Jejl nastavljeni propalestinski protesti

Foto: Shutterstock.com/f11photo

NJU HEJVEN - Desetine propalestinskih aktivista na Univerzitetu Jejl danas su nastavili proteste, nakon što je u ponedeljak uhapšeno 45 demonstranata, saopštila je policija u Nju Hejvenu u Konektikatu.

Desetak demonstranata od kojih su neki bili sa vrećama za spavanje protestovalo je ispred školske biblioteke, prenosi CNN.

Tenzije su eskalirale na mnogim američkim univerzitetima od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra , u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, kao i uzvratnog napada Izraela na Pojas Gaze, u kojem je, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja ubijeno desetine hiljada palestinskih civila.

Prema podacima Lige za borbu protiv klevete više američkih antisemitskih akata dogodilo se prošle godine nego u protekle tri godine zajedno.

Ova međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku dokumentovala je skoro 8.900 antisemitskih incidenata u 2023. godini, više od 6.500 slučajeva uznemiravanja, kao i veći broj slučajeva napada i vandalizma.

Savet za američko-islamske odnose (CAIR) primio je više od 8.000 prijava o diskriminaciji i zločinima iz mržnje protiv muslimana i Arapa u 2023. godini, što je najveći broj u najmanje jednoj deceniji.

Većina incidenata dogodila se nakon početka rata između Izraela i Hamasa.