23. april 2024 18:25

U Litvaniji usvojene izmene zakona za lakšu izgradnju fabrike Rajnmetal

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Litvaniji usvojene izmene zakona za lakšu izgradnju fabrike Rajnmetal

Foto: Shutterstock.com/Tobias Arhelger

VILNJUS - Litvanski poslanici su danas usvojili amandmane koji će olakšati velikim lokalnim i zapadnim proizvođačima, uključujući nemačkog odbrambenog giganta Rajnmetal, da brže i lakše grade fabrike u toj baltičkoj zemlji, prenosi javni servis LRT.

Zakonske izmene podržalo je 118 parlamentaraca, četiri su glasala protiv, a jedan je bio uzdržan.

Amandmani dozvoljavaju, između ostalog, da izgradnja velikih projekata, koje vlada zvanično prepoznaje kao zadovoljavanje hitnih potreba bezbednosti i odbrane zemlje, počne bez redovne dozvole.

Ove promene će se odnositi i na druge velike odbrambene projekte.

Ministarka ekonomije i inovacija Litvanije Aušrin Armonajte izjavila je da su isti uslovi obezbeđeni i za litvanske investitore, dodajući da su im brze odluke države često važnije od finansijske podrške.

„Ponekad su investitorima važniji državni aparat koji donosi brze odluke, nizak nivo birokratije i digitalna rešenja od bilo kakvih subvencija, državnih zajmova, garancija ili drugih finansijskih instrumenata“, rekla je ona.

Ministarstvo ekonomije i inovacija zemlje saopštilo je da je cilj da ove jeseni počne izgradnja fabrike municije Rajnmetal u Litvaniji.

Lokacija za objekat može biti odobrena u bliskoj budućnosti, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministar nacionalne odbrane Litvanije Laurinas Kašunas ranije je izrazio nadu da će Rajnmetal otvoriti fabriku za proizvodnju projektila u Litvaniji do kraja 2025. godine.

Litvanska Vlada i nemačka kompanija Rajnmetal potpisale su protokol o namerama za izgradnju fabrike za proizvodnju municije u Litvaniji.