26. april 2024 19:02

Osnivač pokreta "MeToo": Poništena presuda Vajnstajnu je poziv za buđenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osnivač pokreta "MeToo": Poništena presuda Vajnstajnu je poziv za buđenje

Foto: AP Photo, File/Seth Wenig

NJUJORK - Aktivistkinja Tarana Burk, koja je osnovala pokret protiv seksualnog nasilja MeToo poručila je, nakon odluke suda u Njujorku da naloži ponovno suđenje za silovanje producentu Harviju Vajnstajnu, da to ''nije udarac za pokret'', već da predstavlja ''poziv za buđenje'' na koji su aktivistkinje spremne da odgovore.

Najviši njujorški sud juče je poništio presudu iz 2020. godine za silovanje Harviju Vajnstajnu, utvrdivši da je sudija na suđenju naneo štetu bivšem filmskom mogulu "neprikladnim i nepravilnim" presudama, uključujući odluku da se ženama koje nisu deo slučaja dozvoli da svedoče.

Artur Ajdala, Vajnstajnov advokat, pozdravio je tu odluku kao ''pobedu svakog ko se brani od optužbe za zločin u državi Njujork“, prenosi BBC.

Vajnstajnovo suđenje u Njujorku podstaklo je pokret MeToo, kampanju protiv seksualnog zlostavljanja koja je postala viralna na internetu nakon što su se oglasile mnogobrojne žena i navele da ih je producent seksualno zlostavljao.

On tvrdi da je nevin, a njegov tim branilaca je u vreme suđenja u Njujorku rekao da su seksualni odnosi između Vajnstajna i njegovih žrtava bili sporazumni.

Burk, aktivistkinja koja radi sa žrtvama seksualnog nasilja, počela je da koristi frazu "MeToo" (I ja) 2006. godine kako bi podigla svest o ženama koje su bile zlostavljane.

Jedanaest godina kasnije, MeToo je stekao globalno priznanje nakon što je glumica Alisa Milano, jedna od žena koje su optužile Vajnstajna za seksualni napad, upotrebila tu frazu u viralnoj objavi na platformi X tadašnjem Tviteru.

''Užasnuti smo zbog preživelih koji su povezani sa ovim slučajem i preživelih koji su našli utehu i katarzu u prvobitnoj presudi Harviju Vajnstajnu“, rekla je Burk.

Burk je naglasila da je svesna da su mnoge žrtve i oni koji ih podržavaju nakon presude smatrali da će doći do promene i da Vajnstajnova kazna ukazuje na to kako će američki pravosudni sistem funkcionisati nadalje.

Za nju pokret MeToo ipak predstavlja više od presude Harviju Vajnstajnu.

''To što se jedan jedini čovek izvukao nekažnjeno, ne znači da svet bez seksualnog nasilja ne može da postoji. Dakle, ne brinem se za jednog pojedinca. Brinem se šta će naš pravosudni sistem da uradi, šta će kultura uraditi, šta ćemo mi'', istakla je aktivistkinja.

Vajnstajn (72) se i dalje nalazi u zatvoru, a 2022. je u drugom postupku osuđen za silovanje u Los Anđelesu.

Više od 100 žena optužilo je bivšeg producenta za silovanje, a 2020. osuđen je na 23 godine zatvora zbog silovanja u trećem stepenu i seksualnog napada.