3. maj 2024 11:12

Kina danas lansira sondu na dalju, manje istraženu stranu Meseca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina danas lansira sondu na dalju, manje istraženu stranu Meseca

Foto: China National Space AdministrationXinhua News Agency via AP, File/

PEKING - Kina će danas lansirati lunarnu sondu na dalju stranu Meseca kako bi pokupila uzorke koji bi mogli da pruže uvid u geološke i druge razlike između dalje, manje istražene i bliže strane Meseca.

Sonda za istraživanje Meseca Čang'e dobila je ime po kineskoj mitskoj boginji Meseca.

Nosi je raketa Long March-5 IB koja će biti lansirana iz centra Venčang u južnoj provinciji Hainan, saopštila je Kineska nacionalna svemirska uprava.

Raketa će biti lansirana između 17 i 18 časova po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Posle orbitiranja oko Meseca kako bi smanjio brzinu, lender će se odvojiti od letelice i početi da sakuplja uzorke čim se spusti na površinu Meseca, a zatim će se vratiti na Zemlju.

Misija će trajati 53 dana.

Kina je 2020. godine prikupila uzorke sa najbliže strane Meseca, što je prvi put da su uzorci doneti na Zemlju od američkog programa Apolo koji je okončan 1970-ih.

Analiza ovih uzoraka je otkrila tragove vode u lunarnoj prašini.

Prošle nedelje su se tri kineska astronauta vratila sa šestomesečne misije na orbitalnoj svemirskoj stanici nakon što je stigla posada koja ih je zamenila.

Kina je izgradila sopstvenu svemirsku stanicu nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske stanice, usled zabrinutosti SAD zbog navodne kontrole kineske vojske nad svemirskim programom.

Američki zakon zabranjuje skoro svaku saradnju između američkih i kineskih svemirskih programa bez eksplicitnog odobrenja Kongresa, navodi AP.

Kineski svemirski program ima za cilj da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine, kao i da skupi uzorke sa Marsa otprilike iste godine i pokrene tri misije lunarne sonde u naredne četiri godine.

Kina je izvela svoju prvu svemirsku misiju sa posadom 2003. godine, postavši treća zemlja posle bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala čoveka u svemir koristeći sopstvene resurse.