3. avgust 2023 06:47

Brazil: U raciji u Rio de Žaneiru ubijeno devetoro ljudi, dva policajca ranjena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brazil: U raciji u Rio de Žaneiru ubijeno devetoro ljudi, dva policajca ranjena

Foto: Shutterstock.com/Andre_MA, ilustracija

RIO DE ŽANEIRO - U pucnjavi tokom policijske racije u faveli u Rio de Žaneiru ubijeno je devetoro ljudi, a ranjena su dva policajca.

U saopštenju policije navodi se da su osumnjičeni kriminalci u naselju Vila Kruzeiro pucali prvi, ranivši policajce, koji su uzvratili vatru.

Prethodnog dana u priobalnom gradu Guarua u susednoj državi Sao Paulo tokom policijske operacije stradalo je 16 ljudi, što je najveći broj žrtava ubijenih u racijama od 2006. godine u toj državi, prenosi Asošiejted pres.

Stanovnici Guarue protestovali su u sredu protiv policije, držeći transparente, dok su velike plišane lutke koje su predstavljale mrtve razbacali po zemlji.

Tokom vikenda, tri policijske operacije usmerene na trgovce drogom u severoistočnoj državi Baija rezultirale su smrću 19 ljudi, javili su lokalni mediji.

Protesti zbog brutalnosti policije u brazilskim favelama doveli su do uvođenja policijskih kamera u određenim državama, posebno u Sao Paulu.

Broj ubistava koje su izvršili policajci u Sao Paulu pao je na 256 u 2022, što je 61 odsto manje u odnosu na 2020, pre uvođenja kamera.