27. avgust 2023 12:10

Banda na Haitiju otvorila vatru na demonstrante i ubila sedam ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Banda na Haitiju otvorila vatru na demonstrante i ubila sedam ljudi

Foto: AP Photo/Odelyn Joseph

PORT-O-PRENS - Banda na Haitiju pucala je i ubila najmanje sedam lјudi koji su marširali na velikom protestu protiv nasilja u organizaciji jednog verskog vođe.

Stotine parohijana, od kojih su neki naoružani mačetama, marširalo je kroz predgrađe glavnog grada Port-o-Prensa, u pokušaju da oslobode to područje od članova bandi, preneo je BBC.

Pripadnici bande su, kako se navodi, otvorili vatru na njih iz mitralјeza, a strahuje se da bi broj poginulih u pucnjavi do koje je došlo u subotu mogao da se poveća.

Protest je održan u predgrađu Kanaan, koje su osnovali preživeli u razornom zemlјotresu 2010. godine.

Gedeon Žan, direktor Centra za analizu i istraživanje lјudskih prava sa Haitija, rekao je da je gledao čitav događaj na internetu i da će zatražiti od Ministarstva pravde da ga ispita, prenosi AP.

Decenije nestabilnosti, katastrofa i ekonomskih nevolјa učinile su Haiti jednom od najsiromašnijih i najnasilnijih zemalјa na svetu.

Nasilјe bandi je poraslo od ubistva predsednika Jovenela Moisa 2021. godine, što je dovelo do toga da veći deo teritorije te karipske zemlјe dospe van kontrole vlade, tako da sada oko 80 odsto prestonice kontrolišu bande.

Ratovi su od tada izazvali porast broja izbeglica, ozbilјne nestašice hrane, ubistva, otmice i seksualno nasilјe.

Portparol kancelarije UN za prava, Ravina Šamdasani, rekla je da je do 15. avgusta ove godine najmanje 2.439 Haićana ubijeno, 902 osobe su povređene i 951 osoba kidnapovana.

Zbog sve većeg nasilјa Haićani su organizovali nasilni pokret poznat kao "bva kale", čije su mete članovi bandi, a od početka te pobune u aprilu ubijeno je više od 350 lјudi, pokazuju podaci UN.