4. decembar 2022 18:42

Bela kuća osudila Trampa zbog poziva na ukidanje Ustava SAD

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bela kuća osudila Trampa zbog poziva na ukidanje Ustava SAD

Foto: AP/Rebecca Blackwell

VAŠINGTON - Bela kuća osudila je danas bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog toga što je pozvao na "ukidanje" američkog Ustava.

Tramp je u subotu objavio na svojoj društvenoj mreži Istina neosnovanu tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine optuživši velike tehnološke kompanije da u dosluhu sa demokratama rade protiv njega, navodi Bi-Bi-Si.

Portparol Bele kuće Endrju Bejts rekao je da su Trampovi komentari "anatema na duši'' američke nacije.

„Ne možete voleti Ameriku samo kada pobedite“, rekao je Bejts i poručio da bi Trampove komentare trebalo "univerzalno osuditi", što je, kako ocenjuje Bi-Bi-Si, poruka upućena visoko pozicioniranim članovima Republikanske stranke koji su do sada izbegavali da kritikuju ispade bivšeg predsednika.

Iz uticajnih krugova demokratske stranke su takođe upućene kritike na račun republikanaca, a demokratski zastupnik u Predstavničkom domu Erik Svavel postavio je republikancima pitanje kako kao članovi te stranke mogu sebe i dalje da nazivaju "ustavnim konzervativcima", a da pritom ne osude Trampove komentare.

U svojoj jučerašnjoj objavi, Tramp je, izmedju ostalog, ponovio svoje tvrdnje o "masovnoj i široko rasprostranjenoj prevari i obmani" tokom poslednjih predsedničkih izbora i konstatovao da bi odmah trebalo da bude vraćen na vlast.