16. maj 2023 13:23

CIA pozvala Ruse koji su voljni da špijuniraju da joj šalju informacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

CIA pozvala Ruse koji su voljni da špijuniraju da joj šalju informacije

Foto: Shutterstock.com/chrisdorney, ilustracija

VAŠINGTON - Američka obaveštajna agencija CIA želi da zna istinu o Rusiji i zbog toga je poslala poruku Rusima koji bi bili voljni da špijuniraju za SAD da pošalju informacije o ruskoj ekonomiji ili rukovodstvu, objavio je danas "Politiko".

"Da li imate informacije o ekonomiji ili vrhu rukovodstva Ruske Federacije? Stupite u kontakt sa nama", poručila je CIA na Telegramu, mreži razmenu poruka.

U video snimku na ruskom jeziku objavljenom na Telegramu, CIA cilja na one kojima je dosta života u Rusiji u kojoj vlada predsednik Vladimir Putin.

"Da li je ovo život o kojem sam sanjao?" kaže se u videu koji prikazuje muškarca i ženu, birokrata sa gomilama papira na stolovima, koji su razočarani zbog života kod kuće i na poslu.

Klip se završava tako što oboje kontaktiraju CIA preko svojih pametnih telefona.

"CIA želi da zna istinu o Rusiji i tražimo pouzdane ljude koji znaju i mogu da nam kažu tu istinu", navodi agencija u saopštenju objavljenom uz video.

CIA poziva Ruse da "bezbedno kontaktiraju" agenciju preko linka na šifrovanom pretraživaču "Tor" koji takođe omogućava pristup dark vebu.

Obaveštajna služba SAD traži ljude iz različitih sredina koji rade u vojsci, obaveštajnoj službi, diplomatiji, nauci ili tehnološkom sektoru.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika CIA, kampanja na društvenim mrežama je fokusirana na Telegram jer je to glavno sredstvo koje Rusi koriste za razmenu informacija o nizu tema, uključujući politiku, ali i rat u Ukrajini.