25. maj 2023 12:07

Sergej Šojgu: NATO koristi ukrajinsku krizu za jačanje infrastrukture u istočnoj Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sergej Šojgu: NATO koristi ukrajinsku krizu za jačanje infrastrukture u istočnoj Evropi

Foto: Shutterstock.com/by Sasa Dzambic Photograpy, arhiva

MOSKVA - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je izjavio da NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za jačanje svoje vojne infrastrukture u istočnoj i centralnoj Evropi.

"Pokrenuta je još jedna faza širenja Alijanse. Modernizuje se vojna infrastruktura u istočnoj i centralnoj Evropi, raspoređuje se udarno oružje, a obim i intenzitet zajedničkih vežbi se povećavaju", rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane ODKB, prenosi TASS.

On je naveo da će ove godine najveće vojne vežbe biti Defender Europe 2023 u kojoj će učestvovati i zemlje koje nisu članice vojnog bloka.

Dodao je da postoji još jedan "alarmantan aspekt", ukazavši na "rastuću agresivnu retoriku i zajedničke nuklearne misije zemalja NATO-a u istočnoj Evropi za uvežbavanje upotrebe sistema za isporuku nuklearnog oružja, kao i nadogradnju komponenti američkog globalnog sistema protivraketne odbrane".

"U to spadaju i snabdevanje Ukrajine municijom sa osiromašenim uranijumom i pokušaji provokacija i udara na ruske strateške objekte", rekao je Šojgu.