25. maj 2023 12:45

Sekretar vlade Japana Macuno uputio kritike sinu premijera Kišide zbog neprimerenih fotografija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sekretar vlade Japana Macuno uputio kritike sinu premijera Kišide zbog neprimerenih fotografija

Foto: Shutterstock.com/Tuangtong Soraprasert, ilustracija

TOKIO - Sinu japanskog premijera Fumija Kišide, Šotaru, dato je ozbiljno upozorenje zbog neprimerenih fotografija koje je uslikao u rezidenciji predsednika vlade tokom porodičnog okupljanja prošle godine, izjavio je danas sekretar vlade Hirokazu Macuno, koji je ujedno i portparol vlade.

Šotaro Kišida radi kao očev izvršni sekretar, a Macuno je otkrio da fotografije koje je uslikao sa rođacima na stepeništu rezidencije i ostale neprimerene slike predstavljaju nepoštovanje države, preneo je Kjodo.

Govoreći na redovnoj konferenciji za novinare, Macuno je rekao da je vlada svesna da akcije premijerovog sina "nisu bile primerene".

"Obezbedićomo pravilno korišćenje i upravljanje rezidencijom, kako bismo se osigurali da se takav incident ne dogodi opet", poručio je Macuno.

Prema izveštaju nedeljnog magazina "Šukan Bunšun", Šotaro Kišida i još 10 ljudi, uključujući i rođake, pozirali su prošlog decembra na stepenicama na kojima je crveni tepih, gde se japanski premijeri tradicionalno objavljuju sastav nove vlade kada stupaju na dužnost, fotografišući se grupno svi ministri.

I Kišida je to uradio prošlog avgusta nakon rekonstrukcije vlade, a ovog puta, jedan od spornih ljudi sa slike obučen je na način koji nije primeren toj lokaciji, pozirajući na način na koji ministri poziraju.

U magazinu su puštene slike i dva muškarca i žene, verovatno rođaka porodice Kišida, koji poziraju na mestu odakle premijer drži konferenciju.

Iako u rezidenciji žive premijer i njegova porodica, to je državna zgrada za sprovođenje zvaničnih poslova i obavljanje dužnosti u ime države, dodao je Macuno.

"Nadam se da će se Šotaro ubuduće ponašati sa više obzira kada bude obavljao svoje dužnosti", poručio je Macuno.