25. maj 2023 14:23

Peter Stano: Rusko-beloruski sporazum o nuklearnom oružju ne doprinosi deeskalaciji situacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peter Stano: Rusko-beloruski sporazum o nuklearnom oružju ne doprinosi deeskalaciji situacije

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

BRISEL - Sporazum Moskve i Minska o razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja u Belorusiju ne doprinosi deeskalaciji situacije, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Naravno, ovo nije korak ka deeskalaciji, ovo nije korak ka smanjenju tenzija. Ovo je korak koji samo povećava tenzije, što bi se moglo posmatrati i kao dalja eskalacija i dalja provokacija u kontekstu protivpravne agresije Rusije i Belorusije koja sarađuje sa Moskvom", poručio je Stano, prenosi TASS.

On je dodao da će EU veoma pažljivo pratiti razvoj situacije.

Ministri odbrane Rusije i Belorusije, Sergej Šojgu i Viktor Krenjin, potpisali su danas u Minsku dokumente kojima se definišu procedure za skladištenje ruskog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije.

Kako je saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane, tokom sastanka su potpisana dokumenta kojima se utvrđuje postupak držanja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije, preneo je TASS.

Mere koje preduzimaju Rusija i Belorusija "u skladu su sa svim postojećim međunarodnim pravnim obavezama", naglasio je Šojgu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 25. marta najavio da će Moskva, na zahtev Minska, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

On je naveo da će u Belorusiji do 1. jula biti završena izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje.