25. maj 2023 18:37

Vagener šalje kući tela državljana SAD i Turske ubijenih u Bahmutu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vagener šalje kući tela državljana SAD i Turske ubijenih u Bahmutu

Foto: AP Photo, File/Libkos

MOSKVA - Osnivač ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je danas da šalje nazad tela američkog i turskog državljanina koji su ubijeni u borbama u ukrajinskom gradu Bahmutu.

Pripadnici Vagnera, koji za Moskvu ratuju u Ukrajini, prikazali su video snimak na kome zatvaraju dva drvena kovčega, a zatim preko jednog prevlače američku zastavu, a preko drugog tursku, prenosi Rojters.

„Vraćamo telo Amerikanca i telo državljanina Turske zajedno sa zarobljenicima“, saopštio je Prigožin, stojeći pored kovčega.

Američki državljanin je poginuo u borbama u Bahmutu poznatom kao "Gnezdo", dok je Turčin pronađen mrtav u ostacima zgrade koju su digle u vazduh ukrajinske snage, gde je bio zajedno sa još jednom turskom državljankom, rekao je Prigožin.

Telo Turkinje nije bilo moguće pronaći, naveo je Prigožin.

Vagner je identifikovao državljanina SAD kao Nikolasa Majmera, bivšeg vojnika američkih specijalnih snaga.

Prigožin je saopštio da je više vojnika poginulo u borbama za grad Bahmut, nego u celom desetogodišnjem ratu Sovjetskog Saveza u Avganistanu (1979-1989).

Plaćenici Vagnera su predvodili ruske snage u višemesečnim borbama za Bahmut, a Prigožin je izjavio da je poginulo oko 20.000 njegovih boraca, kao i da je Ukrajina u ovim borbama imala od 50.000 do 70.000 ranjenih, navodi Rojters.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu objavljivale zvanične podatke o svojim žrtvama.