25. maj 2023 20:33

SAD: Vođa ekstremista osuđen na 18 godina zatvora zbog napada na Kapitol

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Vođa ekstremista osuđen na 18 godina zatvora zbog napada na Kapitol

Foto: AP Photo, File/Susan Walsh

VAŠINGTON - Osnivač krajnje desničarske milicije "Čuvari zakletve" Stjuart Rouds, osuđen je danas na 18 godina zatvora zbog uloge u napadu pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na američki Kapitol 6. januara 2021.

Porota u Vašingtonu je u novembru osudila Roudsa (57) i Kelija Megsa (53), vođu "Čuvara zakletve" na Floridi, na osnovu optužbi za pobunjeničku zaveru.

Rouds je tada proglašen krivim zbog višesedmičnog organizovanja zavere koje je kulminiralo kada su njegovi sledbenici upali u Kapitol, pokušavajući da spreče proglašenje pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020.

Pre izricanja presude, sudija Amita Mehte je rekao Roudsu da on predstavlja kontinuiranu pretnju za SAD i da "želi da se demokratija u ovoj zemlji pretvori u nasilje", prenosi Glas Amerike.

“U trenutku u kojem budete oslobođeni, kada god to bilo, bićete spremni da uzmete oružje protiv svoje vlade", rekao je Mehta od kojeg su tužioci tražili da Roudsa osudi na 25 godina robije.

Rouds, bivši vojnik i diplomac Pravnog fakulteta na Jejlu, je bio prva osoba koja je zbog događaja od 6. januara 2021. optužena, a potom i osuđena za pobunjeničku zaveru.

Roudsova kazna je najduža do sada izrečena u stotinama slučajeva koji su procesuirani zbog upada u Kapitol.

Više od 1.000 Trampovih pristalica uhapšeno je zbog uloge u napadu na Kongres, ali većina njih se suočila sa manje ozbiljnim optužbama od onih koje su podignute protiv Roudsa i drugih Čuvara zakletve, navodi Glas Amerike.