26. maj 2023 10:24

"Gardijan": Holandija oduzela zemljište kod Amsterdama bivšem Putinovom zetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Gardijan": Holandija oduzela zemljište kod Amsterdama bivšem Putinovom zetu

Foto: Shutterstock.com/dennizn, ilustracija

AMSTERDAM - Holandsko tužilaštvo oduzelo je zemljište blizu Amsterdama koje je pripadalo Joritu Fasenu, bivšem zetu Vladimira Putina, otkriva "Gardijan" koji je istraživao slučaj sa još dve medijske organizacije.

Zemljište u Divendrehtu je bilo u posetu Fasena, holandskog biznismena koji je bio oženjen Marijom Voroncovom, starijom ćerkom ruskog predsednika.

Na ulazu na imanje piše da je zemlja zaplenjena 12. maja po naređenju državnog javnog tužioca zbog krivičnih dela iz oblasti finansija, ekonomije i očuvanja životne sredine.

Dokumenti iz holandskog katastra pokazuju da je zemljište oduzeto u okviru krivične istrage.

Prema advokatu i ekspertu za kaznene mere Helen over de Linden, zaplena ukazuje da će Fasen verovatno biti deo istrage, iako se tačan razlog zaplene ne može utvrditi iz javnih dokumenata.

Holandsko tužilaštvo nije želelo da komentariše razloge zaplene i zbog čega je Fasen pod istragom.

Istraživačko novinarstvo je sprovedeno u akciji "Gardijana", kao i medija "Follow the money" i "Proekt media", ruskog istraživačkog sajta.

Za Fasena, koji živi u Moskvi, rečeno je da se suočio sa ispitivanjem vlasti na aerodromu Shipol kada je dolazio nedavno u Holandiju, objavila je "Proekt media", citirajući izvor koji zna Fasena.

Prema tom izveštaju, osoba je rekla da su istražni organi ispitivali Fasena pod sumnjom da je "izbegavao sankcije" (Rusiji) i konfiskovali su mu laptop i mobilni telefon, nakon čega se brzo vratio u Moskvu.

Fasen nije odgovorio na telefonske pozive i mejlove "Gardijana" o zapleni zemljišta i incidentu na Shipolu.

Obe Putinove ćerke, Marija i Katarina, dodate su na listu sankcija EU i SAD u aprilu 2022. godine, neposredno nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu, ali Fasen nije na listi sankcija EU, SAD i Velike Britanije.

Fasen je oženio Voroncovu 2008. godine, ali su se, prema izveštajima, razveli.

Oni imaju desetogodišnjeg sina, prema navodima ruskih medija.