15. jul 2023 12:19

Ukrajina: Rusija jutros napala dronovima, granatirala gradove i sela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: Rusija jutros napala dronovima, granatirala gradove i sela

Foto: Shutterstock.com/Mike Mareen, ilustracija

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage izvele danas napade dronovima i granatirale gradove i sela na liniji fronta, usled čega je povređen najmanje jedan civil.

U izjavi portparolke ukrajinske Južne komande Natalije Humenjuk navodi se da je Rusija pokrenula napade dronovima "šahid" na oblasti Nikolajev i Zaporožje tokom noći, preneo je "Kijev independent".

Guverner Zaporoške oblasti Jurij Malaško dodao je da su ruske snage napale predgrađe Zaporožja dva puta i da je tada ranjen muškarac (62).

Rusko ratno vazduhoplovstvo poručilo je da je oborilo šest "šahida", koji su dolazili iz južnog pravca.

GENERALŠTAB UKRAJINE saopštio je danas da je Ukrajina od početka rata izgubila 237.180 vojnika u Ukrajini

Prema izveštaju, Rusija je dosad izgubila 4.102 tenka, 8.019 borbenih oklopnih vozila, 7.036 vozila i cisterni, 4.463 artiljerijska sistema, 680 višecevnih raketnih bacača, 425 protivvazdušnih sistema, 315 aviona, 310 helikoptera, 3.807 dronova i 18 brodova, preneo je "Kijev independent".

PREDSTAVNIŠTVO samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) saopštilo je danas da su ukrajinske trupe granatirale Donjeck, Jasinovacki okrug i Makijevku.

Kako je prenela RIA Novosti, u saopštenju se navodi da je ukrajinska vojska ispalila 20 NATO granata kalibra 155 milimetara.

Takođe, dodaje se da su ukrajinske snage ispalile 16 projektila na grad Gorlovka.

RUSKO VOJNO LIDERSTVO će se najverovatnije susresti sa sve većim problemom tako što će biti direktno kritikovano od svojih podređenih, tvrdi britansko ministarstvo odbrane.

U najnovijem obaveštajnom izveštaju, ministarstvo je istaklo smenu ruskog general-majora Ivana Popova, koji je oslobođen dužnosti nakon što je kritikovao vojni vrh na video snimku koji je procureo do javnosti i bio je namenjen njegovim trupama, prenosi "Gardijan".

Londonski list ističe da je Popov, koji je predvodio 58. kombinovanom armijom, koja se bori u blizini Zaporožja, rekao da ih rusko vojno vođstvo udara s leđa, "zlobno odsecajući glavu vojsci u najtežem i najžešćem trenutku".

UKRAJINSKI GENERAL Oleksander Tarnavski, komandant ukrajinskih snaga na jugu, naveo je danas na Telegramu da su ruske snage u prethodna 24 sata u toj oblasti izgubile najmanje 200 ljudi, preneo je Rojters.

Njegovi komentari došli su nakon što su analitičari ukazali na to da situacija nije laka po ukrajinsku vojsku u pokušaju da napreduju južno.