16. jul 2023 11:55

Kijev tvrdi da je Rusija izgubila još 500 vojnika, u ruskom Šebekinu ubijena žena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kijev tvrdi da je Rusija izgubila još 500 vojnika, u ruskom Šebekinu ubijena žena

Foto: AP Photo/Vadim Belikov

KIJEV/MOSKVA - GENERALŠTAB UKRAJINE tvrdi danas da je Rusija izgubila 237.680 vojnika od početka rata, a da je samo 15. jula Rusija izgubila oko 500 vojnika.

Navodi se da je u prethodna 24 sata, Rusija izgubila i pet tenkova, sedam oklopnih vozila, 18 artiljerijskih sistema, 13 dronova i osam ostalih vozila, preneo je "Kijev independent".

GUVERNER BELGORODA Vjačeslav Gladkov naveo je danas na Telegramu da je žena ubijena kada su ukrajinske trupe granatirale oblasti oko centralne pijace u Šebekinu, u ruskom regionu Belgoroda.

"Ukrajinska vojska granatirala je oblasti oko centralne pijace u Šebekinu raketama 'grad'. Sa žaljenjem moram da kažem da je jedna osoba ubijena - žena je vozila bicikl trotoarom kada je pala granata. Povrede koje je zadobila bile su fatalne", naveo je Gladkov, prenosi TAS S.

PRIVREMENI ARANŽMANI grupe Vagner sa ruskom državom dobijaju oblik, navodi Ministarstvo odbrane Velike Britanije na osnovu najnovijih obaveštajnih podataka.

Kaže se da je do 15. jula "bar mali kontigent" Vagnerovih boraca stigao u Belorusiju, dan nakon što je ta vojna kompanija predala ruskoj državi više od 2.000 komada vojne opreme, uključujući i tenkove, istaklo je britansko ministarstvo, preneo je "Kijev independent".

NA PERIFERIJI LUGANSKA čule su se glasne eksplozije, javio je dopisnik RIA Novosti.

Serija eksplozija ođeknula je oko 10 sati na području južne četvrti grada, a očevici su na internetu postavili fotografije na kojima se vide oblaci crnog dima koji se dižu iznad južne periferije grada.

Prema rečima vojnog stručnjaka, potpukovnika u penziji Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike, Andreja Maročka, ukrajinske trupe bi mogle da koriste kasetnu municiju.

"Na jugozapadu Luganska stanovnici su čuli kako dejstvuje PVO, zatim su se čule kotrljajuće eksplozije, veoma slične eksplozijama kasetne municije. Mogu da pretpostavim da je u ovom trenutku to bila raketa dugog dometa, ali sa kasetnim delom", rekao je on za RIA Novosti.

NAČELNIK DONJECKE regionalne vojne uprave Pavlo Kirilenko izjavio je danas da su ruske snage tokom prethodnog dana, ubile dva stanovnika Donjecke oblasti, a jednog ranile.

"Rusi su 15. jula ubili dva stanovnika Donjecke oblasti: u Časovom Jaru i Aleksandro-Šultinom. Još jedna osoba je povređena tokom dana", navodi se u poruci, preneo je ukrajinski sajt prm.ua.

UKRAJINSKE TRUPE granatirale su Donjeck i Gorlovku, ispalivši 16 granata NATO kalibra 155 milimetara i 21 granatu kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine (JČC), prenela je RIA Novosti.