17. jul 2023 20:04

Dvoje poginulih u ruskim napadima u Ukrajinu; Putin najavio odgovor na napad na Krim

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dvoje poginulih u ruskim napadima u Ukrajinu; Putin najavio odgovor na napad na Krim

Foto: AP Photo/

KIJEV/MOSKVA - U ruskim napadima na devet oblasti u Ukrajini poginule su najmanje dve osobe, a ranjeno je najmanje 19, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Donjecka, Harkovska, Hersonska, Sumska, Černigovska, Dnjepropetrovska, Nikolajevska, Luganska i Zaporoška oblasti su se našle na udaru ruskih snafa, prenosi Kijev Indipendent.

Ruske snage ispalile su tokom noći dve rakete S-300 na Harkov i u tom napadu je poginula jedna osoba, tri muškarca starosti 41, 30 i 33 godine su hospitalizovana, a 56-godišnjem civilu je lekarska pomoć pružena na licu mesta, navodi kijevski dnevnik.

RUSKI PREDSEDIK Vladimir Putin danas održava sednicu vlade nakon noćašnjeg napada dronom na Krimski most.

Među učesnicima sastanka u Kremlju je i zamenik premijera Marat Kusnulin koji je posetio lokaciju po instrukciji predsednika i očekuje se da mu o tome podnese izveštaj, prenosi TASS.

Krimski most je napadnut sa dva ukrajinska pomorska drona, a u napadu su poginule dve odrasle osobe, dok je jedno dete povređeno.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak pod optužbom za teroristički napad.

Predsednik Putin saopštio je da će Moskva odgovoriti na ukrajinski napad na Krimski most.

Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo odbrane već priprema taj odgovor, prenosi RIA.

Istovremeno, dodao je da je dat nalog FSB-u i Istražnom komitetu da detaljno ispitaju incident.

PILOT RUSKOG borbenog aviona Su-25 koji se jutros srušio u Azovsko more je poginuo, izjavio je načelnik Jejskog okruga Roman Bublik.

Ranije je pres-služba Južnog vojnog okruga potvrdila da se borbeni avion Su-25, koji je obavljao probni let u Krasnodarskom kraju, srušio u Azovsko more zbog kvara na motoru, preneo je TASS.

Su-25 je oklopni, podzvučni jurišni avion dizajniran za direktnu podršku kopnenim snagama na bojištu i uništavanje objekata sa zadatim koordinatama u svim vremenskim uslovima i danju i noću.

U POTRAZI za pravdom za navodne ratne zločine koje su počinile ruske snage, Ukrajina aktivno zahteva osnivanje međunarodnog suda.

Međunarodni krivični sud (IČ) već je pokrenuo istrage o navodnim ruskim ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti i genocidu u Ukrajini, prenosi Kijev Indipendent.

S obzirom da Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN ukrajinska vlada se zalagala za alternativne opcije u nameri da optuži ruski državni vrh za rat u Ukrajini.

U tom smislu razmatraju se tri opcije: specijalni tribunal koji bi bio osnovan u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA), tribunal formiran međunarodnim sporazumima i hibridni tribunal koji kombinuje ukrajinske i međunarodne pravne elemente kao podlogu za uspostavljanje ovakvog tela.