20. jul 2023 20:01

Najmanje tri osobe poginule u napadu na kineski konzulat u Odesi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najmanje tri osobe poginule u napadu na kineski konzulat u Odesi

Foto: Ukrainian Emergency Service via AP/Pavlo Petrov

MOSKVA/KIJEV - Najmanje tri osobe su poginule, a zgrada kineskog konzulata je oštećena danas u trećoj uzastopnoj noći vazdušnih udara na lučke gradove na jugu Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Moskva je saopštila da je izvela "odmazdu", nekoliko dana nakon što je odustala od dogovora kojim se dozvoljavaju ukrajinske isporuke žitarica u Crnom moru i optužila Ukrajinu da stoji iza eksplozija na mostu koji se koristi za transport ruskih vojnih zaliha, dok je ukrajinska strana saopštila da su ruske snage tokom noći lansirale 19 projektila i 19 dronova i da je oboreno pet projektila i 13 dronova, prenosi Rojters.

RUSKO MINISTARSTVO spoljnih poslove saopštilo je danas zameniku ambasadora Ujedinjenog kraljevstva u Rusiji Tomu Dodu da je neprihvatljivo podržavati ''terorističke napade'' koje je počinio Kijev.

''Rusko ministarstvo spoljnih poslova je 20. jula pozvalo otpravnika poslova Ujedinjenog Kraljevstva Toma Doda, kome je rečeno da je neprihvatljivo podržavati terorističke napade kijevskog režima'', preneo je danas TASS.

RUSKE PVO SNAGE oborile su danas dron u centralnom delu Krima, ali nije bilo materijalne štete niti povređenih, saopštio je nadzornik tog regiona pod ruskom komandom Sergej Aksjonov.

"Snage protivvazdušne odbrane oborile su neprijateljski dron na centralnom Krimu. Nije pričinjena šteta niti povređenih. Pozivam sve da ostanu mirni i veruju samo zvaničnim izvorima informacija", rekao je Aksjonov, a prenosi TASS.

UKRAJINSKI PREMIJER Denis Šmihal izjavio je danas da je predlog Poljske da produži zabranu izvoza žitarica iz Ukrajine ''neprijateljski i populistički potez''.

''U ovom kritičnom času, Poljska namerava da nastavi da blokira izvoz ukrajinskog žita u EU. Ovo je neprijateljski i populistički potez koji će ozbiljno uticati na globalnu bezbednost hrane i ekonomiju Ukrajine'', napisao je on na svom nalogu na Tviteru.

Rojters podseća da pet zemalja iz centralne Evrope želi da se zabrana Evropske unije na uvoz žitarica iz Ukrajine produži najmanje do kraja godine,a trenutna zabrana ističe 15. septembra.

RUSKE SNAGE uništile su oko 45 ukrajinskih vojnika, jedno oklopno borbeno vozilo i haubicu u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

''U pravcu Hersona je u protekla 24 sata uništeno čak 45 ukrajinskih vojnika, borbeno oklopno vozilo, tri kamioneta i haubica D-30'', rekao je portparol, a prenosi TASS.