17. avgust 2023 22:29

Baltičke zemlje pridružile su se deklaraciji G7 o podršci Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Baltičke zemlje pridružile su se deklaraciji G7 o podršci Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

KIJEV - Premijeri Litvanije, Letonije i Estonije naveli su u današnjem saopštenju da se pridružuju Deklaraciji G7 o podršci Ukrajini, objavila je litvanska nacionalna televizija LRT.

Predsednica Vlade Litvanije Ingrida Simonite, premijer Letonije Krisjanis Karins i estonska premijerka Kaja Kalas naveli su da će samo članstvo u NATO Ukrajini pružiti bezbednosne garancije i kredibilno sredstvo odvraćanja koje je potrebno da spreči buduću agresiju ekspanzionističke Rusije, navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Oni su izrazili „nepokolebljivu podršku i solidarnost sa narodom i vladom Ukrajine koji herojski brane slobodu, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje“.

„Prepoznajemo da hrabra borba Ukrajine pomaže u zaštiti evroatlantske bezbednosti i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, ističe se u saopštenju.

Simonite, Karins i Kalas su istakli da su „stajali zajedno sa Ukrajinom od prvog dana ničim izazvane i brutalne agresije Rusije“ i obećali da će je podržavati „do pobede“ i „nastaviti da doprinose međunarodnim naporima za očuvanje njene nezavisnosti, suvereniteta, bezbednosti, demokratije i prosperiteta“.

Kako se navodi u saopštenju, na samitu NATO-a u Viljnusu, saveznici su se saglasili da je budućnost Ukrajine u NATO-u i da će baltičke zemlje nastaviti da podržavaju ovu težnju.

Na Samitu NATO-a u Viljnusu 11-12. jula lideri zemalja Grupe sedam (G7) odobrili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini.

Deklaraciji su se do sada pridružile i Belgija, Češka, Grčka, Danska, Finska, Island, Irska, Letonija, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Španija i Švedska.