24. avgust 2023 16:42

Makron obećao ključne reforme u sferi ekonomije, imigracione i obrazovne politike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron obećao ključne reforme u sferi ekonomije, imigracione i obrazovne politike

Foto: AP Photo, File/Geert Vanden Wijngaert

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je danas da će sprovesti ključne reforme u domenu ekonomije i imigracione i obrazovne politike uprkos dubokim podelama u francuskom društvu i političkim izazovima poput višemesečnih protesta protiv izmena penzionog sistema i nedavnih nereda izazvanih policijskim ubistvom tinejdžera.

U danas objavljenom intervjuu u uticajnom nedeljniku Puan, Makron je najavio da će se sledeće nedelje sastati sa "glavnim političkim liderima" Francuske radi razgovora o spornim pitanjima sa kojima se zemlja suočava, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, ti razgovori bi imali za cilj predlaganje novih zakona i eventualno referendume o određenim pitanjma.

Makron je prošle godine izgubio većinu u donjem domu parlamenta, Narodnoj skupštini što ga je primoralo da koristi političke manevre za donošenje bilo kakvog novog zakona.

Predsednik Francuske zato želi da izbegne ponavljanje velike političke krize izazvane parlamentarnim zastojem oko reforme penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.