19. septembar 2023 10:47

G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/Maxx-Studio, ilustracija

NJUJORK - Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju, koje je objavilo ministarstvo spoljnih poslova Japana, koji predsedava G7, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Saopštenje dolazi u trenutku kada direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji boravi u četvorodnevnoj poseti Rusiji tokom koje se očekuje da dve države unaprede političke odnose.

Članice G7 su takođe pozdravile učešće Pekinga na sastanku u Džedi koji je predvodila Ukrajina i "dalje ohrabrile Kinu da podrži pravedan i trajan mir, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju G7 nije navedena nijedna država, ali se ukazuje da su članice "ponovile svoj poziv trećim stranama da prestanu sa bilo kakvom pomoći ruskom agresorskom ratu ili se suoče sa teškim troškovima", navodi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin se sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom prošle nedelje u Moskvi na razgovorima koji su uključivali i unapređivanje vojne saradnje, što je izazvalo negativne reakcije SAD i drugih članica G7.

Pjongjang i Moskva su negirali da bi Severna Koreja mogla da isporučuje oružje Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe za više od 18 meseci rata, navodi Rojters.