18. oktobar 2023 12:14

Šolc osudio napad molotovljevim koktelima na sinagogu u Berlinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc osudio napad molotovljevim koktelima na sinagogu u Berlinu

Foto: AP Photo/Stefanie Loos

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc oštro je osudio današnji napad Molotovljevim koktelima na sinagogu u Berlinu, rekavši da Nemačka nikada neće prihvatiti da se izvode napadi na jevrejske institucije.

Šolc, koji je razgovarao sa novinarima tokom posete Egiptu, rekao je da Nemačka neće prihvatiti nasilne i antisemitske proteste i da će zaštita jevrejskih institucija biti dodatno pojačana, preneo je AP.

"Mene lično zgražava to što neki od njih uzvikuju i rade, a uveren sam da nemački građani imaju isto mišljenje kao i ja", rekao je on.

Nemački kancelar je poručio da je Nemačka ujedinjena u zaštiti Jevreja.

Nepoznati napadači su rano jutros bacili dva Molotovljeva koktela na sinagogu u centru nemačke prestonice, saopštila je policija.

"Nepoznate osobe su bacile dva Molotovljeva koktela sa ulice", napisala je zajednica Kahal Adas Jisroel na platformi X (Tviter).

Desetine policajaca vršili su uviđaj ispred sinagoge u gradskom naselju Mite, a cela ulica pored zgrade bila je ograđena i blokirana za saobraćaj.

Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom, navodi se u saopštenju vodeće nemačke jevrejske grupe Centralni savet Jevreja.

"Iznad svega, porodice iz susedstva oko sinagoge su šokirane... Reči postaju dela. Hamasova ideologija istrebljenja protiv svega jevrejskog takođe ima efekta u Nemačkoj", istakao je Centralni savet Jevreja.