1. novembar 2023 18:05

Al Namur: Sprovodi se genocid nad palestinskim narodom, Izrael se ne pridržava nijednog prava osim prava sile

Izvor: TANJUG

podeli vest

Al Namur: Sprovodi se genocid nad palestinskim narodom, Izrael se ne pridržava nijednog prava osim prava sile

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed al Namur izjavio je danas da je ono što se dešava u Palestini genocid nad palestinskim narodom i da ubijanje pod hitno mora da prestane.

"Upravo sam dobio informaciju da je Izrael bombardovao stotine Palestinaca koji su čekali pomoć, hranu. Desetine su u bolnici. Genocid nad palestinskim narodom je počeo, ne pre 26 dana, već od 1948. godine. Od tada se čine zločini nad palestinskim narodom", rekao je Al Namur za Tanjug.

 

Izraelci se ne pridržavaju nijednog prava, dodao je, osim prava sile.

"Oni se drže sile i imaju pomoć Amerikanaca, i misle da imaju pravo da rade šta hoće. Mi jesmo naoružan narod, ali da li one misle da će oni ubiti našu decu, a mi da ćutimo? Oni su sad stigli do 5.000 ubijene dece", rekao je Al Namur.

Plan Izraela je da reši demografsko pitanje, rekao je palestinski ambasador navodeći da "unutar istorijske Palestine ima 7,3 miliona Palestinaca, a sedam miliona Izraelaca" i da Izraelu to ne odgovara.

"Imaju plan da ubijaju Palestince, i isteraju ostale iz Gaze i reše demografski problem za njih. Bez obzira na potpisan dogovor da će Palestina dobiti svoju državu, to nije učinjeno", rekao je Al Namur.

Podseća da je Palestina prihvatila politički dijalog, ali da se ništa nije promenilo, već da Izrael i dalje hoće da preuzme celu Palestinu.

"Ali naša poruka je da mogu da ubijaju i čine masakr, ali da ćemo mi ostati u našoj domovini. Mi imamo samo jednu domovinu, a to je Palestina. Oni imaju i dvojna i trojna džavljanstva", rekao je Al Namur.

 

Na pitanje kako vidi budućnost ove situacije i da li će postojati mogućnost da se sedne za sto i razgovara, Al Namur odgovara da je najvažnije da se pre svega prestane sa ubijanjem žena i dece.

Na pitanje kako vidi organizaciju Hamas, on ističe da u Palestini postoji 20 političkih stranaka i da je Hamas jedna od njih a da je izraelska propaganda da je Hamas teroristička organizacija, dok je palestinski narod žrtva izraelskog terorizma.

"Hamas nije teroristička organizacija već jedna od 20 stranki u Palestini, ne možete da nađete Palestinca čiji brat ili otac nisu ubijeni. To zna ceo svet", rekao je Al Namur i dodao da je delovanje Hamasa na terenu nastavak sukoba od 1948. godine", rekao je Al Namur.

Rešenje sukoba Al Namur vidi u povlačenju izraelske vojske i doseljenika iz Palestine.

"I da nam se vrati suverentitet, Palestina sa Jerusalimom kao glavnim gradom. Od toga cilja nećemo odstupiti", poručio je Al Namur.