6. novembar 2023 11:30

Borelj: Stanje na Bliskom istoku je rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Stanje na Bliskom istoku je rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je situacija na Bliskom istoku "rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha" zbog "stvarnog nedostatka volje da se reši izraelsko-palestinski problem".

"Mislim da mi Evropljani imamo moralnu i političku obavezu da budemo uključeni u ovu situaciju, ne samo pružanjem pomoći već i doprinosom u pronalaženju trajnog rešenja", rekao je Borelj, prenosi londonski Gardijan.

Ukazavši na porast antisemitizma i naglašavajući da su "antisemitska i antimuslimanska osećanja potpuno neprihvatljiva", Borelj je poručio da EU mora preuzeti odgovornost i nastaviti da se drži čvrste i uravnotežene pozicije kako bi se po svaku cenu izbegao "uvoz ovog sukoba u Evropu".

"Naša druga odgovornost je humanitarno rešenje. Međunarodno humanitarno pravo mora da se poštuje", rekao je Borelj i dodao da bi "humanitarna pauza u sukobu i uravnotežen pristup taocima mogli da budu prvi korak".

On je ukazao da su neophodni "masivno povećanje humanitarne podrške", evakuacija državljana trećih zemalja i "proporcionalan odgovor Izraela".

"Međutim, važno je razmišljati o sveobuhvatnom i konačnom rešenju koje je danas očigledno nedostižno", naglasio je Borelj u svom današnjem govoru u Briselu.