7. novembar 2023 14:04

Japan: Bliskoistočni sukob neće uticati na podršku G7 Ukrajini u ratu s Rusijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Japan: Bliskoistočni sukob neće uticati na podršku G7 Ukrajini u ratu s Rusijom

Foto: Kyodo News via AP/

TOKIO - Na podršku zemalja G7 Ukrajini u ratu sa Rusijom neće uticati intenziviranje bliskoistočnog sukoba, saopštila je danas japanska šefica diplomatije Joko Kamikava, tokom priprema ministara spoljnih poslova za razgovore putem video-linka sa predstavnicima Kijeva tokom sastanka u Tokiju.

''Naša posvećenost da nastavimo sa strogim sankcijama Rusiji i snažna podrška Ukrajini uopšte nije pokolebana, čak i kada se situacija na Bliskom istoku zaoštrava'', rekla je Kamikava, i dodala da će predstavnici G7 preko video-linka razgovarati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, prenosi Rojters.

Grupa sedam (G7) bogatih nacija koju čine Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i SAD, kao i EU, sastaju se u Tokiju danas i sutra da razgovaraju o pitanjima poput rata u Ukrajini i rata Izraela protiv palestinske militantne grupe Hamas.

Zemlje G7 uvele su sankcije Rusiji 2022, a iste godine ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pojavio se na samitu lidera G7 u Hirošimi u maju ove godine.

Kako navodi Rojters, zemlje G7 lakše su pronašle zajednički jezik kada je bila reč o Rusiji i krizi u Ukrajini, nego o izraelu i Gazi, navodeći kao primer to što je, od kako je započet rat Izraela i Hamasa, G7 izdala samo jednu zajedničku izjavu o sukobu, koja se sastoji od nekoliko rečenica.

U Tokiju, G7 planira da nagalsi potrebu za pauzom u borbama i omogućavanjem humanitarnog pristupa Gazi.