7. novembar 2023 08:04

Ruske snage fokusirale napade na Avdejevku, Marjinku i Kupjansk; Pomoćnik Zalužnjeg stradao od bombe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruske snage fokusirale napade na Avdejevku, Marjinku i Kupjansk; Pomoćnik Zalužnjeg stradao od bombe

Foto: Odesa City Administration via AP/

KIJEV - Ruske trupe su se tokom proteklog dana fokusirale na napade u pravcu Avdejevke, Marjinke i Kupjanska, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi nastavljaju pokušaje da opkole Avdejevku, a ukrajinske snage čvrsto drže odbranu, prenosi Unian.

Ukrajinski generalštab navodi da su i ruski napadi u pravcu Marjinke, Bahmuta, Šahtjorska i Zaporožja odbijeni. Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja i južno od Bahmuta, navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Pomoćnik Zalužnjeg stradao od bombe koju mu je poklonio kolega

Oficir Genadij Čistjakov, pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg, poginuo je u svojoj kući od eksplozije granate, rekli su policijski izvori ukrajinskoj agenciji Ukrinform. Izvori u policiji rekli su za Ukrinform da su bombe bile deo "poklon seta" koji je Čistjakovu za rođendan poklonio njegov kolega, pukovnik Timčenko.

Timčenko je već dao iskaz u kojem je naveo da je sam odlučio da napravi takav poklon tako što je u drvenu kutiju stavio flašu viskija "Blek lejbel" i šest granata, što su potvrdila tri svedoka. "Teško te je iznenaditi, zato ti poklanjam granate i flašu dobrog viskija", rekao je Timčenko Čistjakovu.

Izvor iz policije je rekao da je očigledno da je Čistjakov to shvatio kao šalu, zato što je kasnije uzeo decu iz škole i počeo da otvara poklone sa njima. "Mislio je da u kutiji nisu borbene granate, već čaše određenog oblika“, rekao je izvor. 

Zelenski: Trenutno nije dobro vreme za izbore u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da trenutno nije vreme za izbore u toj zemlji, već da se država "koncentriše na borbu protiv okupatora".

"Svi razumemo da je ratno vreme, ima mnogo izazova. Apsolutno je neodgovorno tako olako plasirati pitanje izbora među narod. Očekujem konkretne odgovore od svih relevantnih struktura i organa vlasti povodom zadataka koji su pred našom državom. To se odnosi i na civilne organe vlasti, vojne elemente države i vladine zvaničnike sa Vrhovnom Radom i Službom bezbednosti Ukrajine, ali i drugim agencijama za sprovođenje zakona", poručio je Zelenski, prenela je "Ukrajinska pravda".

On je ponovio da sada nije vreme za izbore. "Treba stati na kraj svakom političkom sporu, treba da nastavimo da radimo jedinstveno", naglasio je Zelenski.

MO Rusije: Eliminisano 17 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Crnog mora i Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su jutros sistemi protivvazdušne odbrane oborili devet i presreli osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i Krima.

Prethodno je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio da je pet dronova oboreno iznad Crnog mora, prenosi Interfaks. Ostaci jednog od dronova oborenih iznad Sevastopolja pali su na privatnu kuću, navodi agencija.

Krim, čije je pripajanje Rusija proglasila 2014. godine, na meti je ukrajinskih dronova od kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara prošle godine.