11. novembar 2023 08:21

Premijer Kišida: Jačamo odbrambene kapacitete, sve je teže bezbednosno okruženje u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Kišida: Jačamo odbrambene kapacitete, sve je teže bezbednosno okruženje u regionu

Foto: Pool Photo via AP/Ezra Acayan

TOKIO - Japanski premijer Fumio Kišida izrazio je danas zabrinutost zbog nedavnih zajedničkih kineskih i ruskih bombardera iznad voda u blizini Japana, upozoravajući da se njegova zemlja suočava sa najtežim i najsloženijim bezbednosnim okruženjem u posleratnim vremenima.

"Pokušaji da se jednostrano promeni status kvo oko naše zemlje se intenziviraju", rekao je Kišida u govoru u vazduhoplovnoj bazi japanske vojske u prefekturi Saitama blizu Tokija, prenosi Kjodo.

On je dodao da je potrebno "brzo" raspoređivanje raketa dugog dometa za jačanje odbrane.

Kišida je obećao da će obezbediti neophodna sredstva za izgradnju odbrane zemlje zbog sve većih bezbednosnih izazova, koji uključuju raketne i nuklearne pretnje Severne Koreje, navodi japanska agencija.

U incidentu u junu četiri kineska i ruska bombardera su zajedno letela iznad voda u blizini Japana, što je navelo japanske snage da podignu borbene avione, podseća Kjodo.

Japanski lovci su takođe reagovali na bombardere u prolazu u novembru prošle godine.

Iako vazdušni prostor Japana nije narušen, Ministarstvo odbrane je diplomatskim kanalima prenelo ozbiljnu zabrinutost Kini i Rusiji i poručilo da tu akciju doživljava kao demonstraciju sile.