9. januar 2024 07:09

Italijanski Pokret pet zvezda najavio krivičnu prijavu zbog fašističkog skupa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Italijanski Pokret pet zvezda najavio krivičnu prijavu zbog fašističkog skupa

Foto: LaPresse via AP/Francesco Benvenuti

RIM - Italijanski Pokret pet zvezda, koji predvodi predsednik Đuzepe Konte, najavio je da će podneti krivičnu prijavu sudu u Rimu zbog profašističkog skupa kojim je obeležena godišnjica smrti trojice neofašista 1978. godine.

Ta opoziciona levičarska partija dodala je da taj skup predstavlja "izuzetno ozbiljan događaj koji opravdava fašizam".

Predsednica Demokratske stranke Eli Šajn zatražila je od italijanskih vlasti da iznesu plan o sprečavanju ponavljanja ovakvih događaja, kao i da kažu da će se boriti "svim sredstvima protiv apologije fašizma i organizacija fašističkih demonstracija".

Opozicione stranke pozvale su premijerku Đorđu Meloni i njenu vladajuću partiju Braća Italije (FDL) da osude fašističke pozdrave, prenosi Ansa.

Visoki zvaničnik Braće Italije Fabio Rampeli naglasio je da ta stranka nije učestvovala na skupu na kome su stotine militanta salutirali fašističkim pozdravom, kao i da je FDL umesto toga organizovala dve različite ceremonije da obeleži smrt trojice muškaraca pre 46 godina.

Profašistički miting je održan u nedelju ispred nekadašnjeg sedišta MSI, neofašističke partije, koja je prerasla u konzervativnu stranku Braća Italije.

Tim skupom je komemorisana smrt neofašista, od kojih su dvojicu ubili ekstremisti krajnje levice, zbog čega italijanski desničari tvrde da njihova smrt nikada nije prikladno istražena.